Марс може да се е образувал във външната част на Слънчевата система

Марс, също както Меркурий, е дребосък във вътрешната зона на слънчевата система, масата му е едва 0.107 от тази на Земята.

Чрез симулации на създаването на Слънчевата система в период от преди 4.56 милиарда години изследователите са стигнали до заключението, че Червената планета не се е образувала заедно с другите скални планети във вътрешната част на системата. Вместо това симулациите показват, че Марс може да се е образувал някъде около астероидния пояс, след което е мигрирал навътре в слънчевата система. Резултатите могат да обяснят и защо Марс има толкова различен химичен състав в сравнение със Земята.

При симулациите, в два от сценариите Марс се образува по-навън в слънчевата система след което мигрира на днешната си орбита. Докато Юпитер се предвижва към Слънцето, неговата гравитация запраща Марс навътре към слънцето. Гравитацията на Юпитер също обяснява и оскъдните материали за създаването на Червената планета.

За да разберем дали наистина Марс се е образувал по-навън в Слънчевата система, учените ще трябва да изследват Венера отблизо, но за сега няма планувани мисии до нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *