Марс се сдобил с кора 100 млн. години по-рано от Земята

Нови изследвания показват, че Марс се е оформил бързо като планета – кора и всичко останало – само за 20 милиона години от раждането на Слънчевата система. Тази бърза формация означава, че Червената планета, в сравнение със Земята, вероятно е получила преднина от около 100 милиона години по отношение на условията за живот.

Геохимичните анализи на кристалите на минерала циркон, извлечен от марсианските метеорити, разкриват, че Марс е формирал най-ранната си кора преди 4,547 милиарда години. Това е само 20 милиона години, след като дискът от газ около слънцето ражда планетите на слънчевата система. Появата на най-външната обвивка на планетата – земната кора, е последния етап в образуването на планети като Марс, Земя, Венера и Меркурий. Процесът започва с натрупването на частици от протопланетарния газов диск; в крайна сметка, тези частици се свързват във флуиден материал, който образува океан от гореща магма. Тъй като магменият океан се охлажда и кристализира, той образува плътна (метална) сърцевина, а след това и външна кора. Симулациите на целия процес предполагат, че това се случва в интервал от 30 милиона до 100 милиона години.

Анализирането на марсианските минерали, водено от планетарния учен Лаура Бувие от университета в Копенхаген, показва, че кората на Марс се е образувала много по-бързо. Екипът анализира изотопи в седем от кристалите. Използвайки разпадането на уран-235 до олово-207 и на уран-238 до олово-206, Бувие и екипът й определят, че кристали циркон са на възраст 4,476 милиарда години. След това екипът се обръща и към друга система за радиоактивно изотопно датиране, лутеций-176 до хафний-176, и откриват, че най-ранната кора на Марс е дори още по-стара. Циркониевият силикат, който се образува в такива скали, би трябвало да съдържат много повече хафний, отколкото установеното количество в изследването. Въз основа на количеството наличен хафний и скоростта на разпад на лутеций и хафний, екипът изчислява, че първоначалната магменна кора трябва да се втвърдила преди около 4,547 милиарда години. Понякое време след този период, тежкото бомбардиране от астероиди частично разтапят тази кора. Циркониевите кристали, съдържащи следи от тази по-ранна кора, се образуват, когато преди около 4,476 милиарда години Марс се охлада за последно.

Предвид текущото състояние на атмосферата и скоростта, с която слънчевият вятър я разрушава, изглежда още тогава Марс не е имал много плътна атмосфера, която да задържи топлината и да забави процеса на охлаждане. Така Марс се сдобива с кора около 100 милиона години по-рано от Земята, получавайки предимство и по отношение на условията за живот. Когато Марс вече има солидна кора, нашата планета е почти напълно разтопена, вероятно заради апокалиптичния удар, който я разтопява напълно, и така се формира Луната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *