Марсоходът Кюриосити обърка учените от NASA

Последното откритие повдига нови въпроси за живота на Марс.

Веднага след откритието на перхлоратите, Марсоходът Кюриосити [Curiosity] направи ново откритие, което отново повдига въпроса за живот на Червената планета. Вече не е тайна, че на повърхността на Марс се среща вода в течна форма, но за сега не са открити следи от позната форма на живот. На теория, Марс е загубила способността си да поддържа живот преди милиони години.

Но това не пречи на любопиткото да продължава да ни изненадва. Нови измервания на кратера Гейл свидетелстват за наличие на бор. Причината това да е от голяма важност за живота на Червената планета, е че борът е елемент, който участва в образуването на РНК. По-интересното е, че елементът е открит в утаечен пласт от калциев сулфат, което е доказателство за наличието на подпочвени води. Откритието е отбелязано от екипа на NASA с етикет „от изключителна важност“, тъй като комбинацията вода и бор, обикновено означава – „Здравей живот!“

Това ще бъде проверено със сигурност от бъдещия марсоход на NASA, който ще бъде изпратен през 2020 година. Ако на Червената планета има микроорганизми, супер-камерата на борда на новия робот ще може да ги заснеме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *