Местоположението на Великата пирамида и скоростта на светлината?

Какво е общото между местоположението на Великата пирамида и скоростта на светлината? Ами да видим – скоростта на светлината е 299 792 458 m/s, а Голямата пирамида в Гиза се намира на 31.1342° източна дължина и 29.9792° северна ширина. Нищо странно, нали?

Става въпрос за 6 поредни цифри, които съвпадат с една от най-фундаменталните константи във физиката и въобще вселената. Възможно ли е да има някаква геометрична зависимост или скрито послание, които биха могли да обяснят връзката между скоростта на светлината и местоположението на пирамидата върху глобуса? За много хора пирамидите в Гиза – и по-специално Голямата пирамида – са забулени в мистерии. Не само поради огромния си размер, но и поради факта, че до днес, все още нямаме ясна представа с каква цел са били построени и каква е била тяхната функция. Факт е обаче, че подобни структури са откривани на множество места по земното кълбо. Това само по себе си е достатъчно да си имаме едно наум докато разглеждаме съвпаденията покрай тези забележителни паметници на човешката цивилизация.

Истината е, че Великата пирамида в Гиза е обект с огромно количество числови и геометрични съвпадения. Сред най-забележителните от тях са числото Пи (π) и златното сечение (φ), които изразяват основната геометрия и пропорциите на Великата пирамида. Но това не е всичко. Например теглото на пирамидата е определено на 5.9 млн. тона, а масата на Земята е 5.972 × 10^21 тона. Но най-интересното от всички, поне за нашия случай, е, че пирамидата е прецизно ориентирана спрямо северния (географски) полюс, което отново ни връща на северната ширина от 29.9792°.

Колко от тези зависимости са случайни съвпадения или следствия от някаква фундаментална геометрия, и колко са съзнателно проектирани да носят послание – може много да се спекулира. Знаем, че скоростта на светлината във вакуум е 299 792 458 m/s, а географските координати на Великата пирамида в Гиза са 29.979146°N (29.9792, закръглено  до същия брой цифри). Въпреки странното съвпадение, е добре да се отбележи, че десетичните мерки (метричните) са модерни мерни единици и древните египтяни не са имали познания за тях. Вместо това те са използвали кубични мерни единици. Възможно е обаче да пропускаме първична закономерност, на която може да се подчиняват метричните мерки и скоростта на светлината като величина. Ако има нещо такова, то ще е от огромно значение за математиката. Но за сега това са само спекулации.

Какво мислите? Това случайно съвпадение ли е или е възможно някак си древните египтяни да са познавали концепции като вакуум и скорост на светлината? Дълбоки мистерии обгръщат тези велики структури от векове, вариращи от научни до повече от странни. За тези от вас, които остават напълно скептични, разгледайте тази статия, която предполага, че скоростта на светлината и координатите на Голямата пирамида в Гиза не са нищо повече от случайно съвпадение. Макар че в един детерминистичен свят дори и най-шантавото съвпадение би имало разумно обяснение, за причините довели до това състояние; един истински учен би помислил, че това е доста интересно сведение, което има потенциал за изследване. За тези от вас, които не се задоволяват с отговори като  ‘случайност‘, дискусията по темата в Quora е доста по-отворена и интересна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *