Метална повърхност отблъсква водата напълно

Учени създадоха метална повърхност, която отблъсква водата на молекулярно ниво.

Учените от Университета в Рочестър са използвали лазери, за да превърнат металите в изключително водоотблъскващи или суперхидрофобни материали, без да са необходими временни покрития. Суперхидрофобните материали са търсени за редица приложения, като например предотвратяване на ръжда и дори за самопочистване. Въпреки това, както обяснява Чонлий Гуо в „Рочестър“, най-актуалните хидрофобни материали разчитат на химически покрития.

Познати са различни покрития за направата на водоустойчиви метали, но сега с помощта на лазери могат да бъдат гравирани наноструктури на повърхността на метала и така самият контур да отблъсква водата.

Новосъздадените повърхности са много по-хлъзгави от тефлона – обикновен хидрофобен материал, който често покрива керамични тигани. За разлика от лазерно обработените метали, кухненските инструменти Teflon не са суперхидрофобни. Разликата е, че за да накарате водата да изхвърли материал с покритие от тефлон, трябва да наклоните повърхността на почти 70 градусов ъгъл, преди водата да започне да се плъзга.

При лазерно гравираните метали може да накарате водата да се плъзга дори при пет градуса наклон. Получената метална повърхност е толкова хидрофобна, че водата буквално отскача от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *