Микродрямките се случват без дори да разберете

Микродрямка е точно това, което звучи: кратък сън, или по-точно, кратък епизод на безсъзнание. Но по-притеснителното е, че не винаги забелязвате, когато това се случва.

Обикновено сте или будни или заспали, поне такова е разбирането. Но истината е, че сънят е по-скоро нюанс. Част от мозъка ви може да остане буден, докато например спите в непозната обстановка. Също така, част от мозъка ви може да заспи, докато сте будни, например след нощна смяна. Всичко това обаче е свързано със своите негативни последици.

„Когато ние сме сънливи, правим грешки, вниманието ни блуждае и бдителността ни намалява,“ обяснява д-р Чиара Сирели (Chiara Cirelli) от Университета на Уисконсин – и това е така, защото нашите мозъци вече са частично заспали.

Когато хората минат отвъд сънливостта, те могат да загубят съзнанието си за няколко секунди във феномен, известен като микродрямка (от ‘microsleep‘). Това се случва най-често при мозъка, лишен от сън, по време на монотонни задачи като шофиране, слушане на лекция или гледане на филм. Когато това се случи, вие обикновено го забелязвате, защото внезапното отпускане на натежалата ви глава ви събужда. Често, обаче, нямате ни най-малка представа, когато микродрямките се случват.

Наистина ли мога да си дремна без дори да разбера?

(Абсолютно!)

„Продължителността на една дрямка трябва да бъде повече от минута или две за да може мозъкът да я регистрира като сън,“ обяснява проф. Джим Хорн (Jim Horne), директор на центъра за изследване на съня в университета Loughborough.

Ако не вярвате на проф. Джим Хорн, ето ви и доказателството. Проучването е публикувано в януарския брой на Human Brain Mapping през 2014 г. Изследователите са разполагали с добре отпочинали участници, които следят произволно движеща се цел на компютърен монитор с джойстик за по-малко от час. Непрекъснатото внимание върху скучната задача, води до много микродрямки: участниците са имали средно 79 епизода на микродрямка, всяка с продължителност до шест секунди. В подобни проучвания участниците обикновено отбелязват, че са били будни през цялото време. Това вероятно се дължи на факта, че по време на микродрямките само част от мозъка губи съзнание. Това може да е само един дял или шепа неврони.

Както може да се очаква, преживяването на микродрямка по време на всякаква активност идва с понижаване на производителността. Ето защо е особено опасно да шофирате или да работите с тежки машини, когато сте недоспали, което хората допускат много повече отколкото предполагате. Неотдавнашно проучване установи, че всеки 1 на 25 шофьора е заспивал на волана през последните 30 дни. Само в САЩ, между 2011 г. и 2015 г., са регистрирани повече от 4 000 автомобилни катастрофи, причинени от недоспиване.

Не пренебрегвайте пълноценния сън и добрата почивка, защото мозъкът ви ще си го вземе на всяка цена, при това нерядко и без да разберете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *