NASA наблюдава отблизо Голямото червеното петно на Юпитер

В началото на тази седмица апаратът Джуно се доближи на едва 9 000 km до Юпитер за да направи близки кадри на едно от най-забележителните явления в Слънчева система – Голямото червено петно.

Голямото червено петно за първи път се споменава през 1665 г. в записките на Джовани Касини, но след това, до 1830 г. никой не пише за него. Спекулациите са, че може би в този период Голямото червено петно е затихнало за няколко поколения, или е било съвсем различен цвят, не толкова впечатляващо и забележимо. Независимо от причините, векове наред Голямото червено петно привлича нашето внимание.

Стойностите са още по-зашеметяващи! Голямото червено петно е антциклон, който може да погълне цялата Земя, простира се на 16 350 km, с ветрове достигащи до 645 km/h.

Ръждивият цвят на бурята е една от мистериите, която астрономите се надяват един ден да разберат. Горните слоеве на атмосферата на Юпитер са съставени от амоняк, амониев хидросулфид и вода, но не е ясно как тези вещества взаимодействат за да създават червени и оранжеви отенъци. Също така не е ясно как бурята се захранва, тъй като на земята комбинацията от суша и вода обикновено оставя ураганите без енергия до няколко дни или седмици.

Устойчиво в продължение на векове, атмосферното явление на Юпитер си остава загадка и до днес. През 2016, астрономите забелязват, че петното е по-горещо от околните облаци. Това е интересно, тъй като температурите на горните слоеве на Юпитер са сходни с тези на Земята, въпреки че е доста по-далече от Слънцето, може би петното допринася за това.

Определено ще ни трябва повече от няколко детайлни снимки за да отговорим на множеството въпроси около Голямото червено петно, и точно това прави Джуно – събира колкото се може повече данни със своите инструменти на борда, за да можем да разберем какво се случва дълбоко под самата буря, в точката на кипене.

От NASA ще обработят изображенията, така че скоро ще видим наистина зрелищни снимки на Голямото червено петно на Юпитер.