Мистерията на Фестския диск още не е разкрита

Фестският диск е един от най-мистериозните археологически предмети. Открит е през 1908 година близо град Фест на остров Крит от италианския археолог Луиджи Перниер и до ден днешен не е известно почти нищо за този предмет.

Дискът е изработен от глина, с диаметър 15 cm, като и двете му страни са покрити със спирално подредени символи. Това е един от трите запазени писмени предмети с така наречения линеар А. Не е известно дали текста е написан отляво надясно или отгоре надолу. Дискът е датиран на 17 в.пр.н.е., или късния период на минойската цивилизация. Предназначението му също е неясно, нито оригиналното географско място на изработката му. Така този предмет остава загадка и до днес, и е без аналог. Открити са други предмети с подобни йероглифи, но не и същите.

Интересен факт е, че изображенията върху диска не са гравирани, а са правени с преса върху мократа глина. Смята се, че дискът е автентичен, като едва двама археолога поставят това под въпрос.

През годините са правени многобройни опити да бъде разтълкувано написаното, дори и от изтъкнати учени, но никой не е успял. Не е известна и тематиката на написаното. Възприето е, че писмената му система е изолирана и без аналог в древността. Опитите за дешифриране се смятат за обречени на неуспех, поне докато не бъдат открити и други подобни предмети, а и няма достатъчно контекст, за да можем да разберем „напечатаното“ върху диска.

Фестският диск се намира в Археологическия музей в Ираклио на остров Крит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *