Митохондриите може би работят при температура от 50°C

Митохондриите, клетъчните енергийни фабрики, може би работят при зашеметяващите 50°C, което е доста горещо в сравнение с нормалните за тялото 37°C.

Температурата на тялото ни е фино регулирана в тесни граници, което гарантира стабилен метаболизъм и гладкото протичане на всички процеси в тялото. Един от тези процеси е дишането, което се случва в миниатюрните клетъчни органели наречени митохондрии. В тези малки фабрики за енергия кислородът и хранителните вещества се превръщат в основната енергийна валута в нашите клетки – АТФ (аденозинтрифосфат).

Като окисляващ процес, подобно на горенето, дишането също се характеризира с отделянето на топлина. И сега екип от учени начело с Малгорзата Рак от Университет Париж VII, са направили опити да измерят при каква температура работят митохондриите при топлокръвните видове.

За целта учените използват наскоро разработени „флуоресцентни термометри“ – термо-чувствителни пигменти, които могат да се прикрепят към различни цели в живата клетка, включително и митохондриите. За експеримента учените подбират специален жълт пигмент, открит през 2015 в Университета в Сингапур, който при повишаване на температурата пропорционално намалява интензитета на своята флуоресценция.

В експеримента, Малгорзата Рак и екипът й използват човешки клетки от здрави бъбреци и белодробни ракови клетки, като ги поддържат загрети на 38°C. Когато клетките биват изложени на богата на кислород среда, което стимулира производството на енергия, изненадващо температурите се покачват значително. Така екипът открива, че при работа митохондриите развиват от 7 до 12 градуса по-висока температура в сравнение с останалата част от клетката, достигайки зашеметяващите 50°C. За човек, тази температура е много над животозастрашаващия праг, и превишава значително най-високата измерена някога телесна температура. Но идеята, че енергийните фабрики в клетката могат да работят на такива високи температура не е никак абсурдна.

„В действителност митохондриите са основният източник на топлина, нормално е да са по-горещи от останала част от тялото,“ обяснява биохимикът Ник Лейн, от Лондон. „Но досега просто никога не съм мислил за това по този начин.“

Важно е да се отбележи, че резултатите от изследването все още не са официално потвърдени, но ако се потвърдят, това може да постави под въпрос знанията ни за иначе добре познатите органели.

„От резултатите на откритието ни възникват различни въпроси засягащи биохимията, физиологията и патологията на митохондриите,“ пишат изследователите в своя доклад.

В становището се отбелязва и че всички предишни изследвания на митохондриите са направени с презумпцията, че те оперират в рамките на телесната температура, което може да е предпоставка за много несъответствия в текущите ни разбирания за дишането при бозайниците.

„Ако това изумително откритие се потвърди, то ще има изключително важни последствия, особено за нагъването на протеините, тъй като много протеини открити в митохондриите са силно чувствителни към висока температура.“ пише в Twitter Дарън Боинг от Университета в Тексас.

При всичко личи, че трябва да изчакаме докато резултатите се потвърдят независимо в различни лаборатории. Но ако откритието се окаже вярно, определено ще се наложи да преразгледам много от нещата които знаем за митохондриите, участието на протеините в тях и въобще начинът по който мислим за клетките в телата ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *