Митове и заблуди покрай Чарлз Дарвин

Опитвайки се да открие връзки между хора и маймуни, Чарлз Дарвин, всъщност никога не казва, че хората са произлезли от маймуните.

Всички знаем, че Чарлз Дарвин е баща на теорията за еволюцията. Много от фактите около него и работата му обаче са само митове и заблуди, които продължават да съществуват в публичното пространство. Но каква е истината за така известния натуралист и изследовател?

Дарвин казал, че хората са произлезли от маймуните?

Най-логичният реторичен и подигравателен въпрос е: ако наистина хората са еволюирали от маймуните, защо маймуните са си още маймуни? В книгата си Произход на човека и полов подбор, издадена през 1871 година, великият натуралист и учен обяснява теорията за еволюцията. Опитвайки се да открие връзки между хора и маймуни, той всъщност никога не казва, че хората са произлезли от маймуните. Вместо това цитира Произход на видовете, където казва:

„Аналогията би ме отвела една стъпка напред към вярването, че всички животни и хора са произлезли от един прототип. Но аналогията е заблуждаващ гид. Безспорно всички живи същества имат много общи неща, в химичният си състав, в клетъчната си структура, законите за растеж и възпроизвеждане.“

Идеята на Дарвин тук е, че вероятно всички живи същества произхождат от един вид, включително хора и маймуни. Той е смятал, че хората и маймуните имат общ предшественик, а взаимоотношенията помежду им са по-скоро като на братовчеди, отколкото предци-наследници. Днес знаем, че генетично погледнато, хората са по-близки до човекоподобните маймуни, отколкото те до обикновените маймуни.

Дарвин бил никому известен до публикуването на Произход на видовете?

Публикуването на книгата в края на 1859 година определено разбунва духовете. Но дотогава, Дарвин е вече известен в научните среди и признат от колегите си. Има причина всичките 1250 копия от книгата от първото издание да бъдат изкупени в първия ден от пускането им в продажба.

В началото на 1836 година, Дарвин започва да получава внимание за работата си, когато менторът му Джон Стивънс Хенслоу започва да разказва на всички за работата на Дарвин. Дарвин пише много книги и памфлети преди издаването на Произход на видовете, например Дневник, описващ пътешествието му на кораба Бийгъл, и Структура на кораловите рифове.

Дарвин е първият, написал книга за еволюцията?

Въпреки широко разпространеното мнение, че той е отговорен за доказването на еволюцията, това не е съвсем така. Идеята за еволюцията не е нова, подобни теории датират още от VII век пр.н.е.. В началото на 19-ти век съществува популярна теория за еволюцията, създадена от католическия учен Жан-Батист Ламарк. Теорията на Дарвин обаче използва малко по-различен подход, предполагайки, че коренно различни същества имат общ прародител, за разлика от по-скоро стълбовидния модел, популярен по онова време в научните кръгове.

Петнадесет години преди публикуването на Произход на видовете, Робърт Чеймбърс публикува Следи от естествената история на творението, първоначално анонимно, където се говори за идеи за звездна еволюция, и трансформиране; че всички видове произлизат един от друг. Дарвин цитира тази книга в своите трудове.

Учените първоначално изразили остро несъгласие с теорията на Дарвин?

Разбира се, че противници не липсват, включително Чарлз Ходж, който обвинява Дарвин в атеизъм. Много обаче се съгласяват и дори боготворят Дарвин и работата му, като отбелязват революцията, която той прави във фундаменталната доктрина на естествената история.

Дарвин измисля термина „оцеляват най-приспособимите“?

По време на викторианската наука нищо не се пише, изучава и чете от нулата. Такъв е случаят и когато Хърбърт Спенсър произнася фразата „оцеляване на най-приспособимите“, което става след прочит на размишленията на Дарвин върху еволюцията. Спенсър признава в трудовете си, че идеята принадлежи на Дарвин, който пък от своя страна му благодари за точното определение в Произход на видовете.

Дарвин е атеист?

Дарвин никога не отрича съществуването на Бог, а себе си определя „по-скоро агностик, но не и атеист“. Като учен, той е достатъчно умен, за да знае да не прибързва със заключения, когато няма достатъчно доказателства. Съществува и друг мит, според който Дарвин се отрича от теорията си и се завръща към християнството. Това не е вярно. Но за Дарвин еволюцията и религията не са взаимоизключващи се.

Винаги се противопоставят еволюция и сътворение?

Определено църквата има проблем с теорията на Дарвин, основно заради времевия период (милиони години вместо по-малко от 6 000 години). Но борбата между еволюцията и сътворението е по-скоро съвременен феномен. Много религиозни групи дори се въздържали от коментари относно теорията на Дарвин. Католическата църква никога не забранява трудовете на Дарвин. В днешно време много папи казват в изявленията си, че няма противопоставяне между еволюцията и католицизма.

„Големият взрив, който се предполага, че е дал началото на света, не противоречи на божествения акт на сътворението, дори го подкрепя.“

  1. Най-логичният реторичен и подигравателен въпрос е: ако наистина хората са еволюирали от маймуните, защо маймуните са си още маймуни?

    Отговор: Трябва да минат стотици хиляди години за да стане същия процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *