Модерните 7 чудеса на света

Вероятно сте чували фразата „Седемте чудеса на света“ и преди. Може би дори можете поименно да назовете седемте чудеса на света. Ако имате нужда от опресняване на паметта, в класическия списък са: Великата пирамида в Гиза, Родоският колос, Александрийският фар, Мавзолеят, Храмът на Артемида и Статуята на Зевс. Но сигурно се досещате, че вече съществува и нов списък.

През 2001 г. организация, наречена Фондация New7Wonders, постави въпроса пред хората: кои световни чудеса трябва да принадлежат към новия списък? Милиони хора гласуваха, и ето ги новите 7 чудеса на света:

Колизеят

David Iliff, (Canon 5D and 50mm f/1.8 lens at f/5.6.); Credit: wikipedia.org

Колизеумът е завършен едва през 80-те години на ХХ век. Древната структура е в книгата на световните рекорди на Гинес като най-големият амфитеатър в света.


Мачу Пикчу

Credit: andbeyond.com

Това творение на Инките от 15-ти век вероятно е построено за император Пачакути и е разположено удобно на върха на света, на около 2 430 метра над морското равнище, в южната част на Перу. То не е било познато на европейците до 1911 г.


Петра

Credit: suitcaseandi.com

Петра датира от 312 г. пр. Хр. Виждали сте Петра в „Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход“ – гигантски град, издълбан в скалите. Днес това е най-популярната туристическа атракция на Йордания.


Тадж Махал

Credit: amazingplaces.com

Мавзолеят е поръчан от император Махал Шах Джахан, за да почете смъртта на съпругата си. Красивият мавзолей е наречен „Сълза на бузата на времето“. Интересното е, че не се знае кой го е проектирал.


Статуята на Христос Спасител

Credit: desktopgraphy.com

Това е най-съвременния паметник в списъка. Тази статуя на Арт Деко е разположена на върха на планината, с изглед към Рио де Жанейро.


Великата китайска стена

Credit: travelling-withme.com

С дължина от 6 259 километра, обектът се забелязва от космоса, но не е единственото човешко творение, което може да се види от такава височина.


Чичен Ица

Credit: wikimedia.org

Майската пирамида е построена няколкостотин години преди Христофор Колумб да пристигне в Новия свят.


Фондацията New7Wonders прави списък и със Седемте чудеса на природата. В този списък ще откриете Амазонка (най-дългата река в света), остров Комодо (единственото място в света с дракони (варани)) и подземната река Пуерто Принцеса (във Филипините).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *