Могат ли животните да предусещат земетресения?

Някои хора се чудят дали в моментите преди земята да започне да се тресе, домашните любимци и диви животни, усещат, че настъпва бедствие.

Според нов анализ на няколко публикувани проучвания, това е трудно да се каже, и е така, защото „липсват научни доказателства“, заяви Хайко Уейт, сеизмолог в Германския изследователски център по геология (GMZ). Като се има предвид, че все още няма доказателства, че животните могат да предскажат земетресения, хората трябва да са скептични относно тези твърдения, обяснява той.

„Много вероятно е, не всяко необичайно поведение на животните да е свързано с предстоящото земетресение“, казва Уайт. „Но тези животни може да реагират на леките тремори, които предхождат силно земетресение.“

За да стигне до дъното на този въпрос, Уайт и неговите колеги оценяват над 160 публикувани съобщения за необичайно поведение сред 130 вида, включително насекоми, птици, риби и бозайници (предимно котки, кучета и добитък) от 160 земетресения. Слуачите включват различни видове поведения, включително тигър, който според съобщенията е бил депресиран преди земетресение, обяснява Уайт.

„Въпреки огромния брой предполагаеми инциденти, добрата информация е оскъдна,“ обяснява Уайт. „Изненада за нас беше, че голяма част от публикуваните твърдения се основават на лоши наблюдения [което означава, че повечето хора не са наблюдавали правилно животните преди, по време и след земетресението], което не е достатъчно за създаване на добра научна статистика.“

Изследователите установяват, че 90% от всички съобщени случаи са станали в рамките на 100 километра от епицентъра и в рамките на 60 дни от земетресението. След това те проверяват кога и къде е имало предварителни микротрусове в района.

„Пространственият времеви модел на прекурсорите на животни и предварителните микротрусове е поразително подобен.“ – каза Уайт. „От това заключихме, че поне някои от необичайното поведение на животните могат да бъдат свързани с предварителните трусове.“

За да проучат по-добре дали животните могат да предсказват земетресения, Уайт и неговите колеги предлагат за в бъдеще изследователите да задават редица да/не въпроси, включително дали експерименталната процедура за наблюдение и мониторинг е ясно описана и възпроизводима, както и дали поведението на животните може наистина да се разглежда като необичайно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *