Молекули материя създадени от чиста светлина

Учените от университета в Мериленд ни приближават с още една крачка до фантастичната идея за синтезиране на материя единствено от светлина. Те твърдят, че са намерили начин да „свържат“ фотони, частици светлина без маса, в материална структура – двуатомна молекула, която дори притежава своя странна притегателна сила.

Концепцията за момента е само теория, която показва как два фотона могат да се движат като част от вълнова функция един към друг, преди да се свържат на съвсем малко разстояние. Това им позволява да се движат заедно в една равнина, с фиксирано разстояние помежду им. И ако тази нова идея е само теория, то при предишни опити е постигано свързване на фотони, пътуващи през газ. Чрез напасване на процеса на свързване, учените вече успяват да наместят фотоните в триизмерни форми, така както два водородни атома са рамо до рамо в молекулата.

При първоначалните опити със свързване на фотони през 2013 година, учените използват двойки фотони (синя лазерна пулсация с дължина на вълната от 479 нанометра), които се движат през екстремно охладен газ от рубидиеви атоми. Това забавя движението на фотоните до толкова, че се свързват, образувайки квантово преплитане.

Учените смятат, че молекулите изградени от фотони са нов, различен вид материя, която те наричат „фотонна материя“. Фотоните взаимодействат един с друг в рубидиевия газ, както и със самите атоми, които от своя страна въздействат на фотоните, и така се създава едно безкрайно взаимодействие, което именно позволява на двойки фотони да напуснат облака газ, като изцяло нова и стабилна частица.

Разбира се, учените все още са далеч от разработването на светлинни 3D принтери или на светлинни мечове като от „Междузвездни войни“. Но за сега резултатите от този вид изследвания могат да спомогнат за развитието на информационните и оптични технологии.