3D мозъчна буря – вижте активността на мозъка в реално време

Представяте ли си да имате възможност да гледате активността на мозъка в реално време, докато мислите за нещо определено?

Учените от лабораторията Neuroscape, под ръководството на Adam Gazzaley, са успели да разработят технология, която показва мозъчната активност с различни цветове в реално време. Своето творение те наричат Glass Brain – Стъклен мозък.

За да постигнат това, те първо сканират мозъка на доброволец с ЯМР – ядрено магнитен резонанс, след което използвайки за база сканираното изображения съставят индивидуално детайлно 3D изображение на структурата на мозъка. За да запишат мозъчната активност използват добре позната технология: EEG – енцефалограма. А софтуерът  е реалният магьосник, който конвертира и синхронизира невронната активност като пълноцветна буря върху в създадения 3D модел на мозъка.

Тази технология предлага много възможности, както в медицината, така и в електроуредите на бъдещето – такива, контролирани само с мисъл. Единственият начин, по който до сега беше възможно да се извлече такава информация от мозъка беше чрез ЯМР – където доброволецът е затворен в малко пространство и ограничен от към движение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *