Може ли медитацията да е опасна?

Медитацията става все по-популярна – пишат се книги и приложения за мобилни телефони, правят се онлайн курсове, компании включват тази практика в обучението на служителите си. Дали обаче тези практики са безобидни за всеки?

Една конкретна медитативна практика, наречена майндфулнес (mindfulness), или съзерцание, се фокусира върху неподвижното седене, дишането и мислите. Целта е съзерцанието в самия себе си, освобождаване на мислите и следването им, вместо насочване в конкретна посока. Оказва се обаче, че за мнозина, практикуването на съзерцание води до негативни резултати – панически атаки, случващи се дни, дори години след упражнението, чуване на гласове, дори задълбочаване на депресията.

Клер, 37-годишна, работеща в индустрия с висока конкуренция, е изпратена на тридневен курс по съзерцание. Отначало намира упражненията за релаксиращи, но след това започва да се чувства изолирана, което води и до панически атаки. Сесиите възраждат спомени от травмиращото ѝ детство. Някак курсът отключва неща, с които уж вече се била справила. Стига до нервен срив и прекарва три месеца в психиатрична клиника. Четири години по-късно все още не може да се завърне към работа на пълен работен ден и продължава да влиза в болници, отгоре на всичко се пристрастява и към алкохола. За да се излекува, лекарите ѝ препоръчват здраво да стъпи на земята, така че с йогата и медитацията приключва завинаги.

Психолозите Мигел Фариас (Miguel Farias) и Катрин Уилкхолм (Catherine Wilkholm) са притеснени от липсата на изследвания на негативните ефекти от съзерцанието и медитацията като цяло. След излизането на книгата им по темата, те са засипани с имейли от хора, споделящи собствения си негативен опит.

„Често хората смятат, че са сами в проблема си, обвиняват се, мислят че са направили нещо погрешно. А се оказва, че това не е необичаен проблем.“ – казва Уилкхолм.

Фариас разглежда съществуващите изследвания. Според едно, направено през 1992 година от университета в Калифорния, 63% от изследваната група, с различен опит в медитацията, са имали поне едно негативно преживяване, свързано с техниката майндфулнес, а 7% докладвали за сериозни проблеми, като депресия, паника, болка и безпокойство.

Според Фариас медиите преувеличават за позитивните ефекти от съзерцанието, като в същото време не обръщат внимание на негативните странични ефекти. Трудно е да се каже колко често се случва това, тъй като учените нямат подобни данни, а самите участници са обезкуражени да докладват поради вина или срам.

Кейт Уилиамс, доктор по психиатрия в университета в Манчестър и инструктор по майндфулнес, казва, че негативните преживявания са в две категории. Едната е естествената емоционална реакция към изследването на самия себе си. При медитацията се цели да преоткрием себе си с отворено и неосъждащо съзнание, независимо дали преживяването е положително или отрицателно. В другата категория попадат екстремните преживявания като параноя, делюзии, объркване и депресия. Самата Уилиамс, като инструктор с дългогодишен опит, през годините имала епизоди с неприятни преживявания.

„Дълги периоди на медитация понякога са ме карали да се чувствам като загубила идентичността си и усещаща се изключително уязвима – като отворена рана. Като инструктор, аз съм в състояние да се справям с тези негативни усещания, без последващи ефекти.“ – обяснява Уилиамс.

Прави ли са работодатели и експерти, когато препоръчват медитация на служителите си? Психическото здраве се превръща във възможност за печелене на пари. Значението на емоционалното и психическото състояние на работа се повишава непрекъснато, и бизнесът е наясно с финансовите ефекти от стреса, депресията и безпокойството.

Така вместо премахване на причините за стрес, независимо дали това е непосилна работа, лошо управление или липса на стимул, работодатели окуражават подчинените си да медитират – много по-евтино решение. А и е много по-трудно да се оплакваш от стреса на работното място, когато работодателя е предоставил решение (релаксиращи курсове), така вината пада на плещите на служителя.

Идеята за медитация на работното място чудесно се вписва с идеята за органичните и чисти храни и продукти, тъй като не включва медикаменти. Само че медитацията може и да не е подходяща за всеки. Осъзнаването, че имаме депресия, не винаги означава лечение. Всички знаем какво трябва да ядем, но много хора не се съобразяват с това. Всички знаем, че не трябва да се изолираме, когато сме тъжни, но някои въпреки това го правят. А техниката майндфулнес означава именно съзерцание на самия себе си, изолиране от другите.

Флориан Рутс изследва съзерцанието от 10 години. Той смята, че е възможно сами да се научим на техниката на съзерцанието, и за повечето хора няма проблем. Предимствата надделяват над риска от негативни странични ефекти. Така например всеки знае, че чрез спорт се постига по-добро здраве и по-дълъг живот, но рядко се обръща внимание на рисковете от травми по време на спорт. А статистиката е ясна, от сто човека, които започнат да спортуват, 20 ще пострадат, тъй като не са били научени как да спортуват правилно. Затова добрият инструктор е важен.

Определени умствени проблеми повишават риска от негативно изживяване по време на медитация. Пост-травматично разстройство би направило медитирането тежко, тъй като може да изникнат травмиращи спомени. Биполярно разстройство затруднява медитацията, но пък и чести са случаите на хора, които не знаят за подобен проблем, докато не опитат да медитират, или са потискали симптомите си.

Как можем да разберем за риска от негативни реакции при медитация за самите себе си? И Фариан, и Рутс признават, че няма достатъчно данни за това как точно работи съзерцанието, или какво причинява отрицателните ефекти. Една от причините за това е повече от ясна – хората с неприятни изживявания просто спират да практикуват медитация, вместо да споделят проблема си.

Според учените проблем е и фактът, че хората, които са обучени в съзерцаване, не са обучени в потенциалните опасности. Инструкторите не знаят как да реагират, ако нещата се влошат. Не съществува професионално акредитирано обучение за инструктори, и на практика всеки може да се самообяви за такъв. Намирането на опитен инструктор е важно за всеки, който е решил да започне медитация, както и преодоляването на страха за споделяне на преживяванията с него.

А за хора, които вече са се опарили от медитация, съществуват и много други методи за релаксация – четене, спортуване, рисуване, дърворезба, разходки или просто срещи с приятели. Това, че нещо е модерно, не го прави автоматично полезно за всеки.

 1. Медитацията не е опасна, а липсва връзката и осъзнаване в действителната реалност. За тези, които не са готови, тя се явява един вид насилие и от това произлизат проблемите. Учените не могат да намерят корените на проблемите, тъй като това всеки трябва да си го направи индивидуално сам. По пътя на изчистването има страдания и болки, да, но това е нормално и когато си наясно много по-леко се преминава през подобни състояния!

  1. Някъде четох разказите на един сенсей, че е виждал ученици буквално да полудяват от медитацията. Не защото медитацията е нещо лошо, а защото, цитирам: „Отиват в светове, където не им е работа да ходят“. Реално не търсят позитивното, а се отдават на страхове и други такива – низши емоции. Та тези неща не са за всеки.

   1. Много правилно! Цитата сам по себе си доказва за колко сериозно нещо става на въпрос.
    Не знам колко хора са полудяли заради медитацията, но знам че милиони за полудяли от небалансиран начин на живот и продължават да живеят в кошмара на всекидневието си.
    Тази материя определено не е за всеки, но когато се прави с мярка и внимание, смятам че може да бъде изключително полезна.
    Мен лично медитацията и източните бойни изкуства подобриха живота ми и затова вечно ще съм благодарен и ще се вълнувам от възможността, която притежава всяко човешко същество за контрол над себе си и всичко останало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *