Мултитаскингът е вреден за вашето здраве и е без продуктивна полза

Невробиолози установиха, че мултитаскингът изразходва умствените запаси на мозъка, а продуктивната полза от този начин на работа е нулева.

Може би е добра идея да затворите няколко таба в браузъра, защото мозъкът има ограничен запас от ментална енергия, която не искате да бъде изразходвана напразно, а прехвърляне вниманието от таб на таб прави точно това, и от много бързо.

Изследователите установиха, че високата продуктивност при вършенето на много неща едновременно, иначе казано мултитаскингът, е просто мит – в действителност вършим нещата едно след друго, а прескачането напред-назад по задачите, всъщност не е никак ефективно.

„От гледна точка на биологията, плащаме висока цена за прескачането напред-назад през задачите, изморяваме се по-бързо, отколкото ако запазим вниманието си само върху една задача, до нейното завършване.“ – Daniel Levitin, McGill University, Канада

Проучването показва, че с мултитаскинг може да намалите продуктивността си цели 40%, от колкото ако се движите през задачите последователно до пълното им завършване. Дори има сведения, че този начин на работа може да нанесе необратими поражения върху мозъка.

Но защо? Това бързо препускане на вниманието, повишава окисляването на глюкоза в мозъка, което неминуемо има своите последици – чувство за психическа умора, и неспособност за концентрация над задачи изискващи повече време и внимание. Мозъкът използва глюкозата като гориво за клетъчните процеси, а невроните поддържат резерви от ценното гориво. Това означава, че не е добра идея невроните периодично да остават без запаси, защото по този начин се възпрепятства нормалната им комуникация. Всичко това е предпоставка за психическо напрежение и умора.

Но, въпреки че се чувстваме изморени и изтощени, продължаваме да го правим, поради простата причина, че мултитаскингът е пристрастяващ.

Мултитаскингът създава допаминова обратна връзка на пристрастяване, възнаграждавайки мозъка за това, че непрекъснато губи фокус и търси нови външни стимули. И за да е поражението пълно, префронталният дял е спец в търсенето на нещо ново и „интересно“, което лесно да ни разсее.“ – Daniel Levitin

Освен това, информацията която постъпва в мозъка докато правим мултитаскинг, отива в „грешната част на мозъка“, и не се съхраняване както би трябвало.

Та, какво е решението? Лекарството за тази умствена въртележка се крие в добре обмисления план на действие, с редовни прекъсвания на работния процес – време за почивка, в което умът може свободно да се рее и мечтае.

Взимането на 15 минути почивка на всеки час ще ви направи по-продуктивни, но ако нямате тази възможност, тогава по-добре се фокусирайте в задачата, вместо да проверявате редовно Facebook, защото така допълнително ще скъсите времето, в което можете да работите съсредоточени.

Учени и психолози съветват да се откажем от мултитаскинга нацяло, а вместо това да съставим разумен план за работа, където всяка задача да има определено време. Например, 10 минути за Facebook в началото на работния ден, и това да остане цялата ви дажба за деня. / да, бе 😀 /

Когато се занимаваме отново и отново с едно и също нещо, ставаме все по-добри в него, в сравнение с другите, странични задачи.

Като цяло, ако искате да запазите продуктивността си на ниво, действайте стъпка по стъпка. Дори да има друг отворен таб, който ви зове, опитайте се да запазите вниманието върху това, което правите, докато не го завършите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *