Най-добрите архитектурни проекти на 21 век, за сега

Според водещи дизайнери и архитекти, това са най-добрите архитектурни проекти за последните 18 години.

Големи и малки строежи, които придават положителни щрихи на градските пейзажи на новото хилядолетие.


Медиатека Сендай

Маяги, Япония (2001); Тойо Ито & Съдружници

Какъв по-добър начин за отбелязването на нов век, от изграждането на елегантно планирана обществена сграда, която съзнателно и спокойно съчетава типичните архитектурни линии от предходното столетие с модерните тенденции.


Музей на Съвременното изкуство „21 Век“

Каназава, Япония (2004); SANAA

Свещения граал на всяка галерия, едновременно изключително проста и възхитително сложна.


Обществена Библиотека Сиатъл

Сиатъл, Вашингтон (2004); OMA

Обществената библиотека в Сиатъл интегрира в новото хилядолетие критичен оптимизъм, показвайки градска архитектура без да прибягва до сантименталности.


Научен Център „Феено“

Волфсбург, Германия (2005); Архитекти Заха Хадид

Този вид структура, в стил параметризъм, изисква композитна математика. За целта, заедно със сградата, е разработен и нов софтуер, даващ на инженерите възможните конфигурации.


Библиотеката на Университета Тама Арт

Токио, Япония (2007); Тойо Ито & Съдружници

Пространственото разнообразие, градините и естествената светлина на модерната дзен архитектура, които възприемате, докато се разхождате под арките, различаващи се в размер и височина, създават специално усещане за хармония и безгрижие.


Окръжна Болница Бутаро

Бутаро, Руанда, Африка (2011); MASS Design Group

С този проект, в планинска местност, MASS Design Group показват как трябва да изглеждат здравните заведения в недоразвитите райони.


Център „Хайдар Алиев“

Баку, Азербайджан (2012); Архитекти Заха Хадид

Модерният дизайн на центъра „Хайдар Алиев“ се основава на непрекъсната, плавна линия между заобикалящия го площад и вътрешността на сградата.


„Синята Планета“

Копенхаген, Дания (2013); 3XN

Подходящо назован Синята планета, новият аквариум е дом на 7 млн. литра вода и дизайн, който допълва плавната динамика на океана.


Бурдж Халифа

Дубай, ОАЕ (2010); SOM

Невероятна постмодерна структура простираща се на 829 метра височина (последен етаж на 621 m), най-високата сграда, строена някога.


„Градина на Залива“

Марина Бей, Сингапур (2012); Grant Associates & WilkinsonEyre

Градините на залива осигуряват на туристите и местните жители огромна гама от флора в зашеметяваща обстановка. Забележителни са 18-те „супердървета“, които варират между 25 и 50 метра височина и създават сюрреалистична, почти фантастична атмосфера в парка.