Най-емблематичните снимки на Земята

Когато човечеството започва да изпраща хора и сонди в открития космос, се създава нещо като традиция, която спазваме и до днес – да се обърнем назад към Земята и да направим снимка.

Тези редки изображения на нашата планета, заснети от стотици, хиляди, милиони или дори милиарди километри разстояние, често с вече остарели фотоапарати, рядко са толкова свежи или колоритни, колкото тези от смартфоните ни в наши дни. Но изключителната перспектива, която те предоставят, компенсира всякакви визуални недостатъци.

Снимките на Земята от космоса не само помагат на учените да разберат как изглежда един обитаем свят от далеч, като помага за търсенето на още по-уютни планети, но също така ни напомня за една смиряваща и смразяваща истина: Живеем на малка, крехка скала, която е безнадеждно изгубена в космическата необятност.


Само няколко сателита се радват на гледка към Земята

NASA GSFC/NOAA, Suomi National Polar-orbiting Partnership (Suomi NPP) spacecraft, 9 април, 2015

Композиционно изображение, създадено от NASA & NOAA, като са използвани снимки, направени от Suomi NPP, спътник, който обикаля около Земята 14 пъти на ден. На снимката се вижда тропическия циклон Joalane в Индийския океан (горе вдясно).


Очарователен кадър от дълбокия космос

ESA; Rosetta, 12 ноември, 2009

За да се срещне с кометата 67P / Churyumov-Gerasimenko, космическият кораб Rosetta се нуждаеше от гравитацията на Земята за ускорение. Тази снимка, на планетата Земя, показва Южния полюс и Антарктика, огрени от слънцето.


Синя кристална топка

NASA; Apollo 17, 7 декември, 1972

Тази снимка е заснета от екипажа на последната посветена на Луната мисия – Аполо 17, на разстояние от 45 000 km, на път към Луната. Едно от най-възпроизведените изображения в историята на човечеството, а никой не е сигурен кой астронавт е направил снимката. Африка се вижда в горната лява част на изображението, а Антарктида е отдолу.


Напълно самотна в мрака на необятния космос

NASA; Apollo 11, 20 юли, 1969

Гледка към Африка, на снимка направена на 160 000 km от Земята, от астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Бъз Олдрин, на път към Луната.


Луната, единственият ни спътник

NASA; William Anders от екипажа на Apollo 8, 24 декември, 1968

Тази известна снимка от NASA носеща името „Земята“, е направена от астронавтите на Аполо 8 Франк Борман, Джим Ловел и Уилям Андерс, в орбита около Луната. „Необятната самота, вдъхваща страхопочитание, те кара да осъзнаеш какво имаш там на Земята,“ са думите на Ловел.


В търсене на на приключения …

NASA; Apollo 10, май 1969

Астронавтите Томас Стафърд, Джон Йънг и Юджийн Сернан направиха това видео по време на мисията Аполо 10. Тъй като една и съща страна на Луната винаги е гледа към Земята, такива гледки са възможни само когато космическият кораб е в орбита около Луната.


„Една бледа синя точка“

NASA; Voyager 1 (на около 6 000 000 000 km от Земята), 14 февруари, 1990

Тази снимка, „бледата синя точка“, представлява портрет на Слънчевата система, направена от Вояджър 1, на разстояние от над 6 млрд. километра от нашия дом. Ето какво казва Карл Сейгън за тази снимка:


„Успяхме да направим тази снимка, и, ако я погледнете, виждате точка. Това е тук. Това е нашият дом. Това сме ние. Там, е всеки за когото някога сте чували, всяко човешко същество, което някога е живяло. Всичките ни радости и страдания, хилядите уверени религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и плячка, всеки герой и страхливец, всеки създател и разрушител на цивилизации, всеки цар и селянин, всяка млада влюбена двойка, всяко изпълнено с надежда дете, всяка майка и баща, всеки изобретател и изследовател, всеки (морален) учител, всеки корумпиран политик, всяка суперзвезда, всеки върховен водач, всеки светец и грешник в историята на нашия вид, е живял там – на една бледа прашинка, къпеща се в лъч светлина.“

Карл Сейгън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *