Най-големият соларен парк в света се вижда от космоса

В източен Китай, на Тибетското плато, са разположени 4 милиона слънчеви панела. Те са част от парка Лонгянгшя (Longyangxia) – най-големият соларен парк в света, покриващ площ от 27 km² от провинция Чингхай.

Комплексът Лонгянгшя започва да се изгражда през 2013 година и оттогава непрекъснато се разширява. Сателитни снимки показват прогреса. В момента паркът има капацитет да произвежда 850 MW електричество, или достатъчно да захрани около 140 000 домакинства. Това се равнява на енергията произвеждана от голяма ядрена електроцентрала.

Паркът Лонгянгшя е част от масивната програма на Китай за развитието на възобновяеми енергийни източници. Страната инвестира 103 милиарда долара само до 2015 година. Според Грийнпийс, Китай инсталира еквивалента на едно и половина футболни игрища от соларни панели на всеки час. Това ще помогне на страната да достигне целите си заложени в плановете за чиста енергия.

В стратегията се предвижда намаляване на въглеродните емисии с 45 до 50% под нивата от 2005 година. Китай обяви и плана си за инвестиции в размер на 361 милиарда долара в областта на възобновяемите енергийни източници. Предвижда се страната да произвежда 110 GW слънчева енергия и 210 GW енергия от вятър до 2020 година. Като се очаква съоръженията за добив на соларна енергия да поевтинеят.

Големите градове от години имат проблеми със замърсения въздух, като правителството често предупреждава гражданите на Пекин да не излизат навън. С изграждането на енергийни паркове от възобновяеми източници страната се надява скоро да забрани употребата на въглища изцяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *