Най-радиоактивните места на Земята

Радиацията е процеса на излъчване на вълни и частици с йонизиращо действие и може да бъде много опасна. Наличието на радиация се проверява с гайгеров брояч, който отчита погълнатата йонизираща радиация, достатъчно силна да откъсне електрони от атомите, от отделен човек, а мерната единица се нарича сиверт. Нормалния радиационен фон е от 0.08 до 0.40 микросиверта за час. Радиация по-висока от 2 сиверта е изключително опасна.

Радиацията обаче не е нещо необичайно, тъй като сме подложени на нея непрекъснато. И не от мобилни телефони или микровълнови печки, а от всичко, което ни заобикаля – почвата излъчва радиация, камъните, облъчвани сме дори от космоса. В бананите например се съдържа много калий, който има естествени радиоактивни свойства. Така, когато изяждаме един банан, сме подложени на 0.1 микросиверта радиация за час. С поглъщането на радиацията от бананите, ние самите ставаме радиоактивни и пренасяме тази радиация върху други хора. Но това е незначителна част, която не е вредна.

[quote][/quote]

Има места по света обаче, където радиацията многократно надвишава естествения радиационен фон и може да бъде опасна. Кои са тези места и трябва ли да ги избягваме? За улеснение се въвежда спомагателна мерна единица – банани за час.

Хирошима, Япония

Лесно е да се предположи, че мястото на което е избухнала първата в света атомна бомба е изключително радиоактивно. Само, че не е. Хирошима днес е голям, гъсто населен град, с радиационен фон от 0.34 микросиверта на час, или три банана. Единственото нещо, което напомня за трагедията, е запазената полуразрушена сграда, като паметник за случилото се.

Мината Яхимов, Чехия

Това е мината, в която за пръв път е открит уран и мястото, от което Мария Кюри се снабдява с материал. Радиацията там е около 10 пъти по-висока от нормалната – 1.7 микросиверта на час, или 17 банана. До началото на първата световна война, това е единствения познат източник на уран. Днес по-голямата част от урана е премахнат и градчето е курорт, известен с лековитите си води при ревматизъм, и терапии с радий.

Института Кюри, Париж

Работното място на Мария Кюри днес е водещ медицински център, специализиращ в клетъчна биология и онкология. Две места са все още радиоактивни. Едното е дръжка на врата с радиоактивност от 1.5 микросиверта на час, или 15 банана, а другото е облегалката на стола, който е използвала Кюри. Предполага се, че това е така, тъй като след напускането на лабораторията си, тя е отваряла врата и след това дръпвала стола, хващайки го за облегалката.

Опитната площадка Тринити, Ню Мексико, САЩ

Тринити е кодовото име на ядреното оръжие, с което САЩ провежда опит през 1945 година. Експлозията е толкова силна, че разтопява пясъка в зелен минерал, наречен тринитий, който може да се види и днес, разпръснат по земята. В момента мястото е отворено за туристи, а радиационния фон е около 0.8 микросиверта на час, или 8 банана. Новообразувания материал тринитий е с радиация 2.1 микросиверта на час, което е радиацията от 21 банана.

Самолети

Самолетите са с висок радиационен фон по време на полет, тъй като с повишаването на надморската височина остава все по-малко атмосфера, която да предпазва от космическата радиация. По време на полет могат да се отчетат стойности от 0.5 микроциверта на час, или 5 банана, до над 2 микросиверта на час при височина от 10 км, което достига нивото на 20 банана.

Чернобил, Украйна

На 26 април 1986 година атомната електроцентрала предизвиква едно от най-големите ядрени бедствия в историята. В момента радиационния фон е около 5 микросиверта на час, или 50 банана, което е и дозата радиация, която поглъщаме при рентгенова снимка на зъб например. Причината за сравнително ниската радиация е, че след инцидента, голяма част от повърхностния слой на почвата е премахната.

Фукушима Япония

Аварията в АЕЦ Фукушима през юли, 2013 година, е причинена от земетресение и последвалото го цунами. Там по същия начин, както и в Чернобил, вече е премахнат горния слой на почвата. Въпреки, че замърсяването е около 10 пъти по-малко, отколкото в Чернобил, радиацията все още е висока, достига 10 микросиверта на час, или над 100 банана на час.

Болницата в Припят, Украйна

Това е болницата, в която са били приемани всички пострадали при аварията в Чернобил. Дрехите на пострадалите са отнасяни в мазето на болницата, където са и до днес, а радиацията достига изключително опасните 500 микросиверта на час, или 5 000 банана, а стойностите на самите дрехи са в хиляди. Един час прекаран там, се равнява на две години облъчване от естествения радиационен фон. За сравнение при облъчване със скенер, радиацията е със стойности около 7 000 микросиверта на час. Това е и най-радиоактивното място на Земята.

Извън пределите на Земята

Астронавтите са подложени на огромни дози космическа радиация. За шест месеца, прекарани на космическа станция, те получават радиация от 80 хиляди микросиверта, в сравнение с максимално позволените 50 хиляди на година за работници в САЩ.

Човешкото тяло

От всички хора, имащи досег с радиация, най-засегнати са пушачите. Белите им дробове са подложени на високи дози радиация, която достига до допълнителните 160 хиляди микросиверта годишно. Това е поради радиоактивните вещества в цигарите, като олово и полоний.

Хората, които пушат, са изложени на много повече опасности от живеещите в Чернобил и Фукушима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *