Най-значимите изобретения на Никола Тесла

Запознайте се с едни от най-значимите изобретения на големия изобретател и визионер – Никола Тесла.

Може би не се замисляте, но всички тези изобретения са допринесли за развитието на модерния свят и играят важна роля в нашето ежедневие.

Радио предаване и радио вълни

Въпреки че Джулиано Маркони [Guglielmo Marconi] е признат за откривател на радиото, Тесла познава и използва принципа години преди това. И въпреки че Тесла има два подадени патента от 1897 до 1904 година, за предаване на радио вълни [US-645576, US-649621], Маркони е признат за изобретател на радиото. Такъв парадокс може да има общо с факта, че по това време зад Маркони стоят Томъс Едисън [Thomas Edison] и Андрю Карнеги [Andrew Carnegie].

Ако трябва да сме точни, Маркони използва осцилатор на Тесла за своето радио.

Променлив ток [AC]

Това е причината за голямата сензация на световното изложение в Чикаго през 1893 година. Едисън и Тесла имат различно виждане за това как енергията трябва да се произвежда и разпространява. Според Едисън, постоянният ток [DC] е по-евтин и безопасен. Той публично убива животни в демонстрации с променлив ток [AC] за да покаже на хората колко опасен е. В отговор на това е известният случай, когато Тесла позволява през тялото му да премине високо напрежение от променлив ток, държейки светеща в ръката лампа.

Идеята на Никола Тесла била за по-достъпен ток, по-ефикасен пренос на енергия и по-голяма безопасност. Въпреки десетилетията наред мръсен бизнес, откраднатите идеи и патентно потискане, днес в цял свят за генериране и пренос на енергия се използва системата на Тесла.


Асинхронен електродвигател

В последно време името на Тесла стана доста популярно и от електромобилите Tesla Motors на милиардера Илон Мъск. Със създаването на асинхронния двигател през 1930 година, Тесла променя индустриалния свят завинаги. Днес този тип двигатели се използват навсякъде – електромобили, вентилатори, инструменти, водни помпи, часовници и много други.


Роботика и автоматизация

Никола Тесла стига до заключението, че всички действия на индивида са подтиквани от външни стимули.

“За всяка моя мисъл и действие има външна причина; докато всекидневно върша неща за лично удовлетворение, аз съм машина надарена със силите на движението, която реагира на външни стимули.”

Никола Тесла

Виждането му за бъдещето е пълно с роботизирани коли, андроиди и друга автоматизирана механика. Повече за автоматичните и сензорни системи на Тесла може да прочетете в книгата Serbian Journal of Electrical Engineering


Рентгенови лъчи [X-Rays]

Електромагнитните йонизиращи лъчения са добре проучени още през 1800 година, но Тесла изследва този спектър в по-широк диапазон. Всичко от “Кирлиановата фотография”, чак до рентгеновите лъчи, които днес се използват в медицинската фотография.


Лазерен лъч

Тесла пръв прототипира идеята за кохеретните лъчи – лъчът на смъртта. Макар да не става въпрос за електромагнитно излъчване в спектъра на видимата светлина, концепцията е същата. Днес лазерните технологии се използват в медицината, дават възход на съвременната цифрова и дигитална индустрия, намират приложение в промишлеността и измервателните уреди.


Алтернативни източници на светлина

Никола Тесла използва луминесцентни лампи в лабораторията си 40 години преди индустриалния свят да ги преоткрие. На изложение показва огъната във формата на буква луминесцентна лампа – първата неонова лампа.


Дистанционно управление

Патент с номер 613809 се отнася до първата дистанционно-управляема лодка, демонстрирана през 1898 година. Няколко големи батерии, а радио-управляеми прекъсвачи контролират пропелера и руля на лодката. Днес технологията е навсякъде.


Свободна енергия и Интернет

От всички негови творения най-силно се откроява едно впечатляващо и противоречиво устройство – Тесла бобината [Tesla Coil]. Според Тесла, планетата Земя е един огромен кондензатор, от който може да се черпи енергия. Трябвало само да се създаде достатъчно голяма антена и да се настрои така, че да улавя тази енергия.

Тесла бил убеден, че енергията на слънчевата светлина може да се впрегне с антена, тъй като светлината също е електромагнитно излъчване. Днешните фотоволтаици са неефективни, защото реално не се възползват от електромагнитния характер на светлината, макар че се правят експерименти и в тази посока.

През 1901 Тесла бил спонсориран със 150 000 тогавашни щатски долара за да изгради (кулата) – Wardenclyffe Tower, която да се възползва от естествените честоти на нашата планета. Според Тесла, веднъж завършено съоръжението щяло да позволи разпространяването на широк спектър от информация, до всяка точка на света, включително гласови съобщения, текст и изображения. Колкото и да не ви се вярва, това е първата в света глобална информационна безжична мрежа, която освен че трябвало да свърже хората по света, щяла да излъчва и свободна енергия.

Е, всички знаем как е завършила тази история.

“Енергия, която не може да се измерва и контролира е лоша енергия. Свободна? Никога!”

Джей Пи Морган [J. P. Morgan]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *