За следващата мисия в Слънчевата система

Избраната мисия победител ще бъде насрочена за 2024 година.

В последно време от NASA може да са съсредоточени върху Марс, но това не означава, че са забравили за останалата част от Слънчевата система. Космическата агенция започна да разглежда 12-те предложения по програмата Нови граници, същата която даде начало и на проекта Нови хоризонти, Джуно и други забележими мисии. През идните няколко месеца, всички предложения ще минат през научни и технически анализи, като само няколко от тях ще отидат на следващия етап от процеса на пресяване. NASA ще избере най-подходящата мисия, по която ще започне работа през 2019 година, и ще похарчат до $1 000 000 000 за да я направят реалност.

И докато агенцията обикновено пази в тайна новите попълнения по програмата Нови граници, то поне основните теми за критериите по вписването могат да дадат представа какво да очакваме:

  • Връщане на проби от комета
  • Връщане на проби от южния полюс на Луната
  • Изследване на водните светове Титан и Енцелад
  • Изпращане на сонда до Сатурн
  • Гравитационна люлка за среща с различни обекти
  • Изпращане на спускаем модул на Венера (Venus In Situ Explorer)

В дискусиите от финала на мисията на Касини, учените обсъждаха някои теми за хипотетични интересни бъдещи мисии. Например, те искат да върнат на Земята пороби от атмосферата на Сатурн. Другото интересно предложение което се обсъждаше беше свързано с изследване на езерата на Титан. Също се говореше и за възможността за взимане на проби от гейзерите на Енцелад, в търсенето за следи на аминокиселини, като индикатор за живот.

От NASA плануват бъдещата мисия да бъде стартирана през 2024. Като се имат предвид постиженията на предишни мисии по проекта Нови граници, със сигурност ще сме свидетели на множество вълнуващи открития и изображения с висока разделителна способност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *