NASA ще изпрати хеликоптер на Марс

От NASA планират да изпратят хеликоптер на Марс, който ще ни позволи да видим повърхността на планетата от птичи поглед.

Следващия роувър, който NASA ще изпрати на Марс, ще има малък хеликоптер на борда – „Хеликоптер Марс“. Хеликоптерът ще се опита да лети през марсианската атмосфера, за да се разбере дали летателни апарати биха могли да летят на Марс, където атмосферата е 100 пъти по-рядка от тази на Земята.

Но дори хеликоптерът да не успее да полети, това няма да се отрази на основната мисия на роувъра. Но ако действително полети, със своите стерео камери, той ще може да направи снимки от птичи поглед на повърхността на червената планета. Успехът на хеликоптера ще означава, че е възможно в бъдеще да изпратим други летателни апарати на Марс, за да достигнем различни труднодостъпни места.

Марсианският хеликоптер тежи едва 1.8 kg на Земята и е с размерите на футболна топка. Разполага с двойно витло, което се върти 10 пъти по-бързо от необходимото за същата работа на нашата планета.

Веднъж приземил се, марсоходът ще потърси добро място за да освободи хеликоптера, който ще се излети напълно автономно, тъй като Земята е далеч от Марс и ще са необходими няколко минути за приемане на командите. В крайна сметка превозното средство ще се опита да направи пет автономни полета за период от 30 дни; полетите могат да продължат до 90 секунди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *