НАСА ще осъществи полет до Марс до края на 2019

От Националната агенция по въздухоплаване и изследване на космическото пространство [NASA] планират до края на 2019 година да пуснат в експлоатация своя първи космически кораб по програмата SLS (пътувания в дълбокия космос), въпреки че според текущите анализи е малко вероятно космическото возило да полети преди средата на 2020. Припомняме, че датата на стартиране вече беше отложена веднъж поради технически проблеми, но сега от NASA са убедени, че ще постигнат целта не по-късно от 2019, като е задействан план за спазване на обещания срок.

„Докато докладът за възможните рискови фази за производството отбелязват дата на пускане юни 2020, агенцията ще успее да се справи до декември 2019,“ заяви Робърт Лайфуут, действащ администратор на NASA. „Тъй като много от ключовите рискове в програмата не са действителни, ние сме в състояние да адаптираме стратегията си за по-ранна готовност, до края на 2019 година.“

Предложената безекипажна мисия, известна като „Изследователска мисия 1“ [ЕМ-1], ще постави основите на ЕМ-2, която през 2023 година ще бъде първата екипажна мисия на NASA до Марс. Въпреки неуспехите на EM-1, NASA движи по график ЕМ-2, като много от тестовете изпреварват тези на EM-1. Целта на NASA е ясна, да привлече внимание като първата космическа агенция изпратила хора в дълбокия космос, тъй като от SpaceX бързо наваксват, а тяхна цел е да го направят както трябва още от първия път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *