Насекомите притежават разум, егоцентрични са

„А някои направо нагли…“ 😀

Малко са живите същества, които са постигнали ниво на когнитивност, което в известна степен ги поставя над другите. Водните бозайници, като китове и делфини например, са известни с интелигентността си и комуникационните си способности, а кучетата постигат забележителни резултати в реакциите към нашите емоции и изражения. Това ни кара да се чувстваме по-свързани с тях, отколкото с други същества, като емоционалната връзка и разбиране ни пречат да се отнасяме лошо с тях, камо ли да ги унищожаваме когато ни подразнят.

От другата страна стоят същества, които са ни толкова чужди и различни, че изпитваме трудност да сме загрижени за тях, дори и да играят ключова роля в екосистемата. Такава е съдбата на насекомите, и особено онези, които обитават нашите домове, които в буквален смисъл мачкаме, без да ни мигне окото. Но това е на път да се промени, тъй като учени намират доказателства сочещи, че насекомите имат съзнание и някои от тях са дори срамежливи и егоцентрични.

Според учени от университета Макуайър, Австралия, мухите и бълхите са способни на „субективни преживявания“, което е една от основните характеристики на самосъзнанието.

„Когато сме гладни, ние не просто се насочваме към храната. Гладът като преживяване е познат като определено чувство, субективно преживяване, с което осъзнаваме причините и следствията от това умствено състояние“ – обяснява Колин Клайн, провел проучването.

За да стигнат до това заключение, учените изучават изображения от сканирани мозъци на мухи. Сравняват изображенията с такива на други животни, дори и хора, и установяват, че мухите имат подобни на човешките мозъчни  структури, което им позволява да моделират света подобно на други висши бозайници. Според Клайн, те са дори и егоцентрични, защото избирателно обръщат повече внимание на определени неща. Учените смятат да проведат допълнителни изследвания, за да могат да разберат как се развива съзнанието при различни насекоми и арахниди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *