Научни и полезни трикове против махмурлук

Тази информация може да ви бъде от полза тези дни 😉

Хилядолетия на злоупотреба с алкохол, а все още не е съвсем ясно какво точно причинява махмурлука. Най-научното обяснение е комбинацията от дехидратация, остатъчни химикали след преработката на алкохол и възмездие свише. Именно тази неяснота прави откриването на ефикасно лекарство доста трудно. И за да станат нещата още по-сложни, тестването на евентуални лекарства е изключително трудно. След анализ на 281 доклада за третиране на махмурлук, се открояват 8 легитимни контролирани експеримента. Базирано на тези изследвания учените заключават, че не е известна субстанция, която да е ефективна в предотвратяването или третирането на махмурлук. Възможно е да съществува лек, който само чака да бъде подложен на тестове.

Разбира се, най-добрият начин за предпазване от махмурлук е да не се консумира алкохол. Ако обаче вече сте приготвили резервите за празниците и вдигате наздравици още от сега, предлагаме няколко възможни лека против неразположението на следващия ден, които са подкрепени с известни научни доказателства.

Аспержи

Проучване от 2009 година подсказва, че аминокиселините и минералите в аспержите могат да защитят черния дроб. Експериментът е извършен в лаборатория върху клетки, които не са били „пияни“, но си струва да се опита. Най-малкото, консумирането на аспержи преди великото празненство осигурява на организма фибри и повишава нивата на витамин А и С. Важно е да се уточни, че аспержите също така ще променят миризмата на урината на следващата сутрин, което едва ли е добра идея, ако не сме се преборили с махмурлука.

Избор на алкохол

Тъмните напитки причиняват по-сериозен махмурлук, показва проучване. Това е така, защото бърбънът и други тъмни напитки, съдържат ферментационни субпродукти, наречени конгенери. Метанолът, например, е конгенер, който се разгражда на формалдехид и формилова киселина – токсини, които причиняват най-ужасния махмурлук.

Витамини

Витамин В помага на черния дроб в разграждането на алкохола, а също така може и да помогне за излекуване на нервни увреждания. Приемът на витамин В в комбинация с магнезий, преди и след купона, може да помогне да се чувствате по-добре сутринта. Месо, яйца и плодове са най-доброто мезе, с най-високо съдържание на витамини и минерали.

Спрайт

Учените смятат, че при употреба на алкохол, организмът трансформира етанола в ацетилалдехид – ключова съставка, която кара камбаните в главата да прозвънят на сутринта. След това ацетилалдехида се превръща в бенин ацетат. Лабораторни тестове, проведени в Китай показват, че Спрайт повишава активността на ензими, които разграждат ацетилалдехида, което може да доведе до по-приемлива сутрин. За момента обаче тази хипотеза не е тествана върху жив и пиян организъм.

Кислород

Консумирането на алкохол, съдържащ повече разтворен кислород, може да помогне за по-бързото изтрезняване, тъй като кислородът помага на черния дроб в разграждането на алкохола. Кислородът също така помага и за разграждането на токсини, които причиняват махмурлук. Някои корейски алкохолни напитки рекламират високо съдържание на кислород, който може да бъде добавен към огнената течност по същия начин, както се газират напитки.

Хидратация

Това не е новина. Консумирането на алкохол ни праща по-често в тоалетната, затова се налага да се запасим с повече течности. При уринирането също така се губят електролити, затова безалкохолните са задължителни с твърдите напитки.

Редакцията не носи отговорност за липса на задоволителни резултати при прилагането на горните мерки, нито за наличието на махмурлук на безотговорно-консумиращи алкохол читатели. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *