Непознат до сега процес може да създава кислород в космоса

Кислородът около кометата 67P може да не е от създаването на Слънчевата система.

Засеченият кислород около кометата 67P изглежда не е толкова древен колкото предполагаха учените. Първоначалните предположения са, че кислородът се е запазил от създаването на Слънчевата система, но вместо това, той може да е бил генериран не толкова отдавна, при взаимодействието между водата, слънчевия вятър и праховите частици от повърхността на кометата. Един такъв процес може да обясни неочакваното изобилие на кислород в газовата обвивка на кометата 67P/Churyumov-Gerasimenko, както и неочакваното наличие на кислород в другия райони на открития космос.

Във вселената наличието на кислород е доста рядко срещано явление. Когато апаратът Розета открива кислород около кометата 67P, астрономите правят предположението, че той е остатъчен материал от възникването на Слънчевата система, от около преди 4.6 милиарда години. Но изобилието на газа, кара учените да потърсят и алтернативни начини за създаване на кислород в космоса. След провеждане на различни лабораторни експерименти със заредени водни частици, учените откриват, че те могат да взаимодействат с ерозивни прахови частици и да създават кислород. Може би нещо подобно се случва и на 67P.

Когато слънцето изпарява водата от повърхността на кометата, ултравиолетовата светлина отнема електрони от молекулите на водата, което им придава положителен заряд. След попадане под обстрела на бързо движещите се заредени частици от слънчевия вятър, водните молекули се ускоряват обратно към повърхността на кометата, където се сблъскват с ерозивните прахови частици от повърхността. По този начин кислородни атоми от повърхността на ерозивните частици могат да взаимодействат с кислородните атоми във водата за да образуват още кислород.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *