Новооткритите 7 подобни на Земята екзопланети

Както вече научихме, 7-те новооткрити екзопланети са с размери близки до тези на Земята, а най-малко за 3 (или 4) от тях се предполага, че имат подходящи условия за поддържане на живот. Това е забележително, защото показва, че планетите като Земята са често срещани във Вселената, което повишава значително шансовете ни за намиране на извънземен живот.

Астрономи от NASA направиха голямо разкритие в търсенето на живот извън Слънчевата система, описвайки впечатляващите 7 подобни на Земята планети, които се намират в орбита около сравнително малка, близка до нас звезда. Впечатляващо е, че най-малко за 3 от тези чужди светове, се предполага, че могат да бъдат обитаеми, а учените обещават, че в рамките на едно десетилетие ще знаем това със сигурност.

Системата от планети се намира около звездата TRAPPIST-1, малко „ултра-студено джудже“, на само 40 светлинни години от нас. Тази малка звезда е с едва 8% от масата на Слънцето и 11% от диаметъра, с размери подобни на Юпитер. Миналата година беше оповестено, че тази звезда приютява 3 малки скалисти планети, а сега бяха открити още 4. Това е наистина впечатляващото, защото тези звезди се срещат много по-често във Вселената от колкото Слънцето, и въпреки това, те са способни да поддържат планети подобни на Земята, което значително повишава шансовете ни за намиране на извънземен живот.

Откритието е направено благодарение на телескопa на NASA – Spitzer, като екипът е воден от Michaël Gillon.

Според разстоянието им от звездата, планетите се нареждат в следния ред – b, c, d, e, f, g и h, като TRAPPIST-1b се намира най-близо до звездата. Изследователите са успели да установят масата, обема и орбиталния период на всяка една от седемте планети.

TRAPPIST-1b обикаля около своето слънце на едва 0.011 AU (1 AU е астрономическа единица представляваща разстоянието между Слънцето и Земята). С такава близост, планетата прави една пълна обиколка около звездата за 1.51 дни. Следващите шест планети обикалят звездата за от 2.42 дни до 20 дни, и всички са с размери подобни на Земята, вариращи от 0.76 до 1.13 от обема на Земята.

Данните на новооткритите 7 екзопланети

Тъй като звездата е много по-хладна и малка от нашето слънце, обитаемата зона около тази звезда се намира много по-близко до нея, в сравнение в Слънчевата система. Според изследванията, планетите e, f и g се намират в обитаемата зона, което означава, че могат да поддържат течна вода под формата на океани на повърхността й.

Интересен факт е, че и седемте планети са приливно заключени (tidally locked) с една страна винаги обърната към звездата, подобно на Луната към Земята. Това означава, че едната страна може да има течна вода, а другата лед.

Ако на някоя от тези планети има живот, най-вероятно условията няма да са подобни на нашата планета. Слънцето на небето би изглеждало голямо и червено, като по време на залез на слънцето, а преобладаващата енергия ще идва под формата на инфрачервена светлина, която е невидима за същества като нас, но топлината ще бъде осезаема.

7 планети с размерите на Земята около звезда на 40 светлинни години

Гледката от повърхността би била приказна, защото през цялото време ще могат да се наблюдават поне две от другите планети, присъстващи на небосклона с размери от два пъти по-големи от на познатата ни Луна.

Звездата е сравнително близо до нас, само на 40 светлинни години, но едва ли ще изпратим сонда скоро там, и все пак, потенциалът за астрономически изследвания остава голям. Учените възлагат особени надежди на телескопа James Webb, който ще бъде пуснат 2018-а година.

Тъй като планетите са много близо до своята звезда, няма да е възможно да се изследват пряко, но транзитния метод, който бе използван и за откриването им, ще бъде достатъчен за потвърждаване на витални данни, като състав и температура на атмосферата, ако въобще имат такава.

Задълбочените проучвания и анализи тепърва предстоят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *