Neuralink – новата компания на Илон Мъск за мозъчни чипове

Neuralink ще позволи на хората да свържат съзнанието си с изкуствения интелект.

Ракети, коли, а сега и мозъчни импланти.

Настоящият изпълнителен директор на SpaceX и Tesla подготвя нов мозъчни-компютърен интерфейс. Компанията Neuralink все още е в начален стадий от своето съществуване и няма публично присъствие, но това което се знае е, че ще има една цел – създаването на устройство, което ще се имплантира в мозъка, за да може човек да се възползва от предимствата на прогресивно развиващия се изкуствен интелект. Това устройство може да подобри някои функции на мозъка или да позволи осъществяването на по-пълноценна връзка с бързо развиващите се компютърни технологии.

„Вероятно в бъдеще ще видим едно сливане на биологичния и изкуствения интелект,“ споделя Мъск пред публика в Дубай, „Основно заради потенциала и скоростта на една такава връзката,“ добавя той.

За сега, този тип неврално-дигитални интерфейси съществуват само в научната фантастика. В медицината, електроди и други елементарни импланти успешно са използвани за да повлияят състоянието на пациенти с различни неврологични заболявания, като епилепсия например. Но бройката на такива пациенти е изключително малка, поради простата причина, че операцията по поставяне на импланта крие големи рискове.

Но изглежда това не е пречка за ентусиастите от силициевата долина. Kernel (от ядро) е една друга стартьп компания създадена от Брайън Джонсън, който през 2013 продаде Braintree на PayPal за $800 000 000. От Kernel си поставят задачата да подобрят човешките когнитивни способности, като за целта Джонсън е заделил повече от $100 000 000 лични средства. А ето че сега и Илон Мъск с Neuralink се присъединява в надпреварата за хакването на човешкия мозък.

Comments are closed.