Невъобразимите мащаби на Вселената

Знаем, че вселената е голяма, но… Колко голяма? И къде е нашето място в нея?

Ясно. Вселената е с грандиозни размери, необятна, а Земята е мъничка песъчинка в безкрайността. Космосът е пълен с галактики с черни дупки, милиони пъти по-тежки от слънцето, което всъщност е сравнително голям космически обект, една от стотиците милиарди звезди в нашата галактика. Но, докато човек не се опита да си представи мащабите, всичко това, че „космосът е необятен, а ние сме нищожно малки,“ са просто думи. Как може човек да придобие представа за мащабите на вселената, като всичко се измерва във светлинни години – като приблизително, както знаем, една светлинна година е равна на 9 461 000 000 000 km.

Спокойно, ако и вас това не ви удовлетворява, и не ви дава визуална представа за мащабите на Вселената, просто изгледайте видео клипа от заглавието. Ако не получите малка екзистенциална криза, значи сте по-корави от нас.

А знаете ли, че галактическият клъстер, който приютява Млечния път, се нарича Ланиакеа? Във видео клипа отдолу, може да видите къде точно се намираме в този супер-клъстер.

Супер-клъстерът Ланиакеа е най-голямото струпване на галактики – и най-голямата позната структура във видимата Вселена. За да съставят това великолепно изображение, учените от Хавай използват информация за посоките на движение на галактиките в космоса. На хавайски Ланиакеа означава ‘неизмерим рай’.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *