Квантови експерименти с екстремно охладен хелий

Екстремно охладеният хелий се държи като супер-течност

Екстремно охладеният хелий се използва в MRI скенерите и ускорителите на частици като LHC, за да могат те да функционират. Само няколко градуса над пределната нула, хелият се превръща в супер-течност, и започват да се случват някои доста странни неща. В тези условия течният хелий не познава вискозитета и съпротивлението – буквално може да изтече между капачката и съда. В същото време може да преодолее гравитацията, като се изкачи по стените на съда. С тази супер-течност дори може да направите фонтан, който не спира, докато поддържате тази температура. Това наистина обърква представите ни за естеството на материята.

Само няколко градуса над пределната нула, хелият сякаш забравя за понятията вискозитет и съпротивление – може да изтече през микро-пукнатините в съда; да преодолее гравитацията, като се изкачи по стените на съда. Дори може да се направи фонтан, който никога не спира.

Този ефект е възможен, защото при тази ниска температура, вместо атомите да се движат хаотично, всеки един от тях в течността се държи като физически неподвижен обект, свързан със съседните – така нареченото колективно състояние. И точно тук се случват някои много интересни неща- светът на физиката, който познаваме спира да работи. Експериментът представлява истински квантов ефект наблюдаван на макрониво. Това в действителност е материята, от която всичко е изградено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *