„Невидимо наметало“ от обикновени лещи

Проектът е осъществен от Джоузеф Чой и Джон Хауел от университета в Рочестър, и одобрен и публикуван в много издания.

Хората използват лещи открай време за какво ли не, за пречупване на светлината и подобряване на остротата на зрението при големи разстояния чрез телескопи и бинокли, за наблюдение на изключително малки обекти чрез микроскопи, или просто да подобрят нормалното си зрение чрез очила. Но ето че двама изследователи са открили начин да подредят четири лещи така, че да служат като невидимо наметало, дори погледнато от различни ъгли.

„Има множество високо-технологични опити за създаване на невидимост и всички се базират на идеята, че светлината трябва да мине покрай обекта сякаш той не е там, и всички тези опити обикновено използват високите технологии или екзотични материали.“ – казва Хауел.

Съществуват доста успешно прилагани „шапки невидимки“, които предпазват обекта да бъде засечен от радар, електромагнитна радиация, допир и звук, но за първи път с помощта на лещи обекта не може да бъде засечен оптично, сиреч видян. За да постигнат невидимост и все пак да се вижда фона отзад, учените е трябвало много внимателно да координират силата на лещите с разстоянието помежду им. Тази установка има огромно предимство пред всяка друга, тъй като върши работа, дори когато се погледне от различни ъгли, а не просто по конкретна права линия.

„Това е първото известно досега устройство, което може да предостави триизмерна, продължителна и разнопосочна невидимост, което работи н принципа н пренасяне на лъчи във видимия сектор. Тайната е да не се фокусира светлината направо през центъра на лещите. По този начин ние пречупваме светлината и тя минава през центъра на устройството, така че областта около оста му да не може да бъде блокирана.“ – казва Чой.

При използването на по-големи лещи може да се прикрият и съответно по-големи обекти, или по скоро да се вижда около тях. Хауел обяснява, че това изобретение, което позволява да се скрият обекти, погледнати от 16 различни ъгли, би могло да бъде използвано например при шофьорите на камиони и автомобили и да им позволи да виждат така наречената мъртва точка. И тъй като камиони стават участници в половин милион катастрофи годишно, новото изобретение има голям потенциал за присъствие в ежедневието.

А черешката на тортата е инструкции как сами да се направите невидими по този начин:

  • Снабдете се с две двойки лещи с различно фокусно разстояние – f1 и f2, общо четири лещи, две с f1 дължина, две с f2 дължина;
  • Разделечете първите две лещи една от друга на разстояние сумата от техните фокусни разстояния, т.е. ако f1 са първите лещи и f2 вторите, те трябва да бъдат на разстояние t1=f1+f2;
  • Повторете в стъпка 2 за другите две лещи;
  • Отделете двата комплекта по формулата t2=2.f2(f1+f2)/(f1-f2), така че двете f2 лещи са на разстояние t2.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *