Никой не обича да гледа вашите селфита!

Никой не обича да гледа вашите селфита, твърдят учени. Но нима това е изненада за вас? 😀

Учени от Мюнхен са достигнали до заключението, че въпреки своята популярност, селфи снимките всъщност са обект на минимален интерес от страна на останалите. Сара Дифенбак и Лара Христофоракос от университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен публикуваха мащабно проучване за този поп феномен в новия брой на академичния журнал Frontiers in Psychology. То се нарича „The Selfie Paradox: Nobody Seems to Like Them Yet Everyone Has Reasons to Take Them“.

От анкетираните 238 души, 77 процента казват, че поне веднъж месечно си правят селфита, а 49 процента получават селфи от свой познат поне веднъж седмично. В същото време, мнозинството от потребителите признават, че биха искали да виждат по-малко селфита в социалните мрежи. Много са и онези, които считат, че селфитата имат негативни последици, не само за сигурността на снимащия се, но и за неговата психика. Автопортретите вредят на самоуважението и създават изкуствен и неавтентичен образ на човек. За 90 процента селфитата са чисто и просто самореклама.

Проучването е проведено онлайн сред хора от Германия, Австрия и Швейцария. Учените считат, че негативното отношение към селфитата може да е европейски феномен, тъй като други култури по света може да реагират по-добре на тези снимки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *