Нов полимер може да бъде напълно рециклиран

Полимерът може да бъде рециклиран до първоначалното си състояние при леки условия, само с катализатор.

Пластмасите са удобни, евтини и ужасни за околната среда. Четирима химици от Държавния университет в Колорадо обаче са открили нов полимер, който може да се рециклира безкрайно – без интензивни процедури в лаборатория или с използване на токсични химикали. Безкрайно рециклируемият полимер е здрав, устойчив на топлина, издръжлив и лек. Откритието се приема за важна стъпка към създаването на материали, които са устойчиви и не генерират отпадъци, според Държавния университет в Колорадо.

Полимерите представляват сложни вериги от химически свързани молекули, наречени мономери. Новата разработка се базира на мономер, който може да бъде полимеризиран в екологични условия: “без разтворители, при стайна температура, само с няколко минути реакционно време и само следа от катализатор”. Материалът, създаден в този процес, притежава механични свойства, “които се държат много подобно на пластмасата“.

Засега новата полимерна технология е демонстрирана само в академична лаборатория и съответно в лабораторен мащаб, но са необходими повече изследвания, преди да се стигне до комерсиализация на процеса. Технологията обаче вече очаква своя патент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *