Нова стъпка към изкуствения интелект

Поклонете се пред вашите нови StarCraft господари! 😀

Изкуственият интелект на Google DeepMind вече победи световния шампион в китайската игра Go. Вчера, на специална церемония по време на фестивала Blizzcon, от Google заявиха, че започват съвместна работа с Blizzard за разработване на изкуствен интелект, който ще се учи да играе култовата игра StarCraft.

Blizzard решават да използват независима компания за тестване на играта, което може да послужи и на независими играчи – всеки може да има възможността да разработи собствен изкуствен интелект.

Инициатор на проекта е Ориол Винялс (Oriol Vinyala), директор на програмата DeepMind на Google, и дългогодишен играч на StarCraft. Както самият той призна по време на церемонията, подобно сътрудничество е отдавнашна негова мечта.

Според Винялс, разработването на изкуствен интелект с помощта на видео игра може да има много по-широко приложение – наука, енергия и дори човешкото развитие.

От Blizzard са скептични, че скоро ще видим изкуствен интелект победител в съревнованията в играта StarCraft, които имат награден фонд от милиони долари, но това е първата стъпка в разработката. Да не забравяме също, че AlphaGo (DeepMind) победи в игра, която изисква интуиция и на практика машина не би имала реални възможности за победа.

Компанията Blizzard празнува 25-я си рожден ден, и може да се похвали с най-хитовите игри, играни и в момента от над 20 милиона души по света.