Очите ни могат да засичат единични фотони светлина

Учени твърдят, че човешкото око е способно да засече един единствен фотон.

Според нов експеримент нашите очи са много по-прецизни, отколкото си мислим. За първи път се показва как човешкото око е способно да засече най-малката единица светлина – един единствен фотон, в пълна тъмнина. Това означава, че очите могат да виждат индивидуални частици светлина – нещо, на което дори съвременните машини не са способни. Ако се използва уред за засичане на един фотон, то той трябва да бъде охладен почти до пределната нула и изолиран от всякакви външни влияния, за да си свърши работата.

„Ако си го представим, това е просто невероятно – един фотон, най-малката физическа единица с квантови свойства, взаимодейства с биологична система, изградена от милиарди клетки, в топла и влажна среда!“ – обяснява Alipasha Vaziri от университета Рокфелер.

Фоточувствителните клетки в очите, които засичат светлина се делят на пръчици и колбички. Имаме около 120 милиона пръчици в очите си, за сравнение с колбичките, или още наречени конусовидни клетки, които засичат цвят, и са едва 7 милиона. Така очите ни имат потенциала да бъдат изключително чувствителни към светлина.

При експеримент от 40-те години, учени показват, че хора, чийто очи са привикнали към тъмното, са способни да засичат проблясъци от 5 до 7 фотона едновременно. Досега никой не е могъл да провери дали може да се засече и единичен фотон, тъй като изолирането на фотон е достатъчно трудно само по себе си.

В последното проучване учените от университета Рокфелер работят със университета във Виена, Австрия, където се създава устройство, което прави именно това – изпраща единствен фотон светлина към човешко око.

Доброволците са трима мъже на възраст 20 години, които общо преминават през над 30 000 рунда на обстрелване с фотон. Един от участниците носи лещи. При всеки тест, мъжете седят в тъмна, звуко- и светлинно изолирана стая, със слушалки на ушите. Главите им са неподвижни и са помолени да фокусират дясното си око върху бледа червена лампичка.

Доброволците след това получават два светлинни стимула от машината. Изпраща се единичен фотон към частта от ретината с най-много пръчковидни клетки, а при другият устройството не излъчва.

Участниците трябва да определят при кой от двата случая е изпратен фотона. Според Vaziri, който сам е изпробвал устройството, това е по-скоро усещане, отколкото виждане.

„Най-невероятното е, че това не прилича на виждането на светлина. То е почти като усещане, на ръба на измислицата.“ – описва преживяването Vaziri

След като изказват предположенията си, мъжете получават информация през слушалките дали са познали, и започва нов тест. След общо над 30 000 теста, можете правилно засичат фотона в 51,6% от случаите. Това може да не изглежда като много, но статистически е по-високо от случайност, което според учените означава, че мъжете правилно са засекли фотоните.

Учените откриват, че по-лесно се засича фотон, ако няколко секунди след него се изпраща втори – тогава познаваемостта се повишава на 56%, което говори за това, че първият фотон задейства системата за да регистрира следващия.

Фактът, че на доброволците се казва дали са познали или не след всеки тест, може да е повлияло решенията им, и да ги е накарало по някакъв начин да търсят други начини за отгатване присъствието на фотона.

Leonid Krivitskiy, от агенцията за научни изследвания в Сингапур, е скептичен поради използването на едва трима доброволци. Според него също така трябва да се тестват и жени, преди да се правят каквито и да било заключения.

Учените вече планират повторно проучване, този път в голям мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *