Официално: Засечени са гравитационни вълни

Учените официално обявиха и потвърдиха, че през 2015-а са засекли гравитационни вълни.

От месеци в академичната общност се спекулира със слухове за засечени гравитационни вълни – гънките във време-пространството, които Айнщайн предсказва преди сто години. Вече официално е обявено от учени от LIGO (лазерната интерферометърна гравитационно-вълнова обсерватория), че това е факт.

На 14 септември 2015 година в базата на LIGO в Ливингстън, Луизиана, е засечен гравитационно-вълнови сигнал, а седем милисекунди по-късно идентично нещо е засечено от обсерваторията в Ханфорд, щата Вашингтон. Сигналът перфектно се припокрива с калкулираното поведение на гравитационни вълни, което се получава при сблъсък на две черни дупки.

Когато две черни дупки се сблъскат, те започват да орбитират една около друга. Докато се въртят в кръг и приближават една към друга, скоростта им се повишава докато стигнат обороти от стотици пъти в секунда. В най-идеалния вариант те формират нова, по-голяма черна дупка с неправилна форма, която впоследствие става сферична. Според предвижданията, при събитие от подобен мащаб би трябвало да се получи вид гравитационно-вълнови сигнал с линейна честотна модулация, наречен chirp, по подобие на звука, издаван от птици. Именно такъв е сигнала, засечен от LIGO, идващ от сливане на черни дупки на разстояние 1,3 милиона светлинни години от Земята.

Гравитационните вълни са гънки във време-пространството, които носят енергия. Ако например Слънцето и Земята се слеят, с това ще се променят гравитационните им отпечатъци в пространството, което ще доведе до образуване на гравитационни вълни, подобно на вълни по повърхността на вода.

Откритието е от огромно значение, като учените го сравняват с глух човек, който за първи път чува музика. Сигналът от гравитационните вълни потвърждава още едно от следствията от теорията на относителността на Айнщайн, а това им дава надежда да вярват, че най-интересното тепърва предстои.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *