Откриха друга функция на белите дробове – произвеждат кръв

Току-що нещата в биологията се усложниха. Белите дробове произвеждат кръв!

Изследователи откриха, че белите дробове играят много по-сложна роля в телата на бозайниците. Новите данни разкриват, че освен функцията дишане, белите дробове имат и друга ключова роля – произвеждането на кръв. Оказва се, белите дробове са богати на стволови и имунни клетки, които участват в процеса. Откритието може да промени начина, по който третираме болестите на кръвта.

При експериментите с лабораторни мишки, изследователите откриват, че белите им дробове произвеждат повече от 10 000 000 тромбоцити за час, които навлизат в кръвообращението на животното. Това нова откритие противоречи на общоприетото предположение, че костният мозък произвежда всички компоненти на кръвната плазма.

Така учените от Университета в Калифорния, Сан Франциско, откриват непознати до момента находища на стволови клетки, които позволяват всичко това да се случва в тъканите на белите дробове – клетки, които до сега погрешно се предполагаше, че съществуват само в костния мозък.

„Това откритие определено предлага една нова и по-сложна роля на белите дробове – те не са просто за дишане, но също и ключов компонент за формирането на кръвта. […] Това което наблюдаваме при мишките, най-вероятно се отнася и до хората.“ – Mark R. Looney

Производството на ограничен брой кръвни телца в белите дробове е наблюдавано и преди. Но сега, за първи път учените наблюдават процеса на хемопоеза в белите дробове, където се произвеждат не няколко, а повечето от тромбоцитите в кръвта.

Как сме пропуснали такъв съществен биологичен процес?

Откритието е направено благодарение на нова технология, използваща изключително кратки (нанопулсации) лазерни пулсации (от само два фотона) в инфрачервения спектър, което позволява прецизно фокусиране и изчистване на шумовете около целевите тъкани. Освен това, учените модифицират генома на мишките за да произвежда флоуресцентен протеин, който се среща при медузите и е безвреден за живите клетки.

Както се вижда във видео клипа в заглавието, новородените тромбоцити излъчват ярка зелена светлина докато циркулират из тъканите в тялото, позволявайки на екипа да наблюдава пътя им като никога до сега. Така те откриват големи популации на мегакариоцити (стволовите клетки) в белите дробове, които произвеждат кръвни телца, което първоначално няма никакъв смисъл.

„Когато за първи път открихме тези масивни популация от мегакариоцити в белите дробове си казахме, че че това определено трябва да се разгледа по-обстойно.“ – Emma Lefrançais

Така откриват, че тези големи запаси от мегакариоцити в белите дробове, произвеждат повече от 10 милиона тромбоцити на всеки час, което означава, че повече от половината тромбоцити в целия обем на кръвта се произвежда в белите дробове. Нещо, което никой до сега не е и предполагал.

Интересно ще бъде да се изследва връзката на кислорода (или на самото дишане) с образуването на нови тромбоцити; дали правилното дишан подобрява качеството на кръвта по един по-различен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *