Откриха каменни сечива на 700 000 години във Филипините

Откриването на сечива и други доказателства разкрива, че древни човешки роднини са живели в части от Югоизточна Азия стотици хиляди години по-рано, отколкото експертите смятат за възможно.

Изследователите откриха следи от над 50 каменни инструмента и почти пълен скелет на носорог, носещ ясни белези, че е бил разфасован в далечното минало. Според експерти, скелетът на носорога е датиран на 709 000 години. Откритието е изненадващо, тъй като предишните най-ранни доказателства за обитаване на хората в региона – на север от остров Лузон – са били малка фрагменти от кост на човешки крак, намерена в пещера, датирана на около 70 000 години. Намирането на доказателства за човешко присъствие преди 700 000 години е нещо, което може да промени историята на човешкия вид.

Инструментите, открити от изследователите, се състоят от 49 каменни слюди с остри ръбове и 8 елемента, за които се смята, че са били каменни чукове. Освен това учените открили и редица животински скелети на мястото, включително и на стегодон, кафяв елен, сладководна костенурка и воден варан. Но от всички, най-интересен се оказва скелетът на носорог. Според експертите, много от костите на носорога имат ясни следи от разфасоване, като различни кости дори имат белези, сякаш са удряни с чук. Но според експертите, най-старите следи от хомо сапиенс са на 300 000 години. Ако инструментите не са дело на човешка ръка, тогава от къде са се взели?

Според учените, близък човешки предшественик е изработил инструментите, а самият факт, че този вид е съществувал във Филипините преди 700 000 години, означава, че трябва да преразгледаме идеята за човекоподобни, които са използвали сечива на територията на Югоизточна Азия, много преди хомо сапиенс. Както отбелязва археолога Герит ван дер Берг от Университета в Уолонгонг, Австралия, тези мистериозни хоминини най-вероятно са се разпространили в района от редица миграционни вълни през хилядолетията.

Ван дер Берг също така вярва, че тези мистериозни хора най-вероятно са пътували от север на юг, от Китай и Тайван, а не от Запад на Изток, от Борнео или Палаван през Индонезия, използвайки океански течения и се установявали по пътя. Интересното е, че ван ден Берг вярва, че тази любопитна миграция може да е отвела човешки предци на индонезийския остров Флорес, което води до тайнствения вид Homo floresiensis, известен още като „Хобит„, поради относително дребния им ръст.

Това не са първите доказателства за човекоподобен вид от този период, но предишните изследвания предполагат, че тези предшественици не са имали уменията да строят лодки, което означава, че те не биха могли да пътуват по вода, за да достигнат другите острови, отделени от континента от дълбоки океани. При всички положения обаче откритията променят онова, което знаем за ранните хора и техните способности. Кои точно са тези хоминини, остава дълбока загадка и вероятно никога няма да разберем, ако не открием фосили от вида, за да можем да ги изучим. Някои експерти намекват, че те може би са тайнствените денисовани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *