Създаване на антиматерия с помощта на светлина

Скоро ще е възможно с помощта на високо-енергийни лазери да създаваме материя и антиматерия от светлина.

Изследователи от Института по Приложна Физика на Руската Научна Академия публикуваха доклад, в който се твърди, че са открили начин за създаване на материя и антиматерия с помощта на лазери. Както знаем, светлината е изградена от високо-енергийни частици – фотони. Когато тези високо-енергийни частици от спектъра на видимата светлина минават през силно електромагнитно поле, те губят част от енергията си и се изместват в спектъра на гама лъчите, като формират електрон-позитронни двойки, като по този начин създават една нова форма на материя.

Силното електромагнитно поле буквално ‘кипва вакума’, който е пълен с всякакви виртуални частици, като електрон-позитронните двойки. Така подходящото поле може да принуди тези неопределени квантови частици да се проявят в локализирано състояние.

За целта се използва QED каскада – серия от операции през които преминава сноп светлина: ускоряване на електрони и позитрони; освобождаване на високо-енергийни фотони, електрони и позитрони. Разпада на високо-енергийните фотони създава електрон-позитронни двойки. Това което QED каскадата прави, е да създава високо-енергийна електрон-позитронна плазма. Въпреки, че процесът е добре обяснен и илюстриран, до сега не е наблюдаван в лабораторни условия.

Изхождайки от това, учените провеждат симулации и експерименти за да видят как лазерните пулсации биха взаимодействали с QED, за да открият с изненада, че по този начин могат да бъдат създавани огромни количества позитрони (повече позитрони, отколкото електрони).

Колкото и странно да звучи, откритието може да отвори нови врати за ефективността в производството на материя и антиматерия, което да има ефект дори върху бъдещето на космическите пътувания.

За момента, използването на антиматерия за гориво или за съхраняване на енергия си остава далечна мечта. За създаването на 1g антиматерия с познатите ни методи са необходими 25 000 000 000 000 000 KW/h енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *