Открит е нов вид химична връзка

След десетилетия изследвания, учени от Канада откриват нов вид химична връзка, различна от ковалентната и йонната. Наричат я вибрационна връзка.

Вибрационната връзка изглежда не се подчинява на химичния закон, който твърди, че с повишаването на температурата се ускорява реакцията. Още от 1989, учените от университета на Британска Колумбия изследват реакциите на различни елементи към мюоний (Mu) – странен водороден изотоп, съставен от антимон и един електрон. Учените използват хлор и флуор с мюоний, и както се очаква, повишаването на температурата води до ускоряване на реакцията. Когато обаче използват бром (Br) – червено-кафява токсична и корозивна течност, реакцията се ускорява, когато температурата се понижи, което озадачава учените.

Химикът Доналд Флеминг предполага, че когато бром и мюоний влизат в контакт, те създават транзитна структура от лек атом, отблъскван от двата по-тежки атома. Структурата се образува не както се предполага, на базата на сили на Ван Дер Ваал, а на вид временна вибрационна връзка, за съществуването на която има предположения от години.

„В този случай, лекият мюониев атом би се движил бързо между двата по-тежки бромни атома. Трептящият атом би задържал двата атома бром заедно и намалил общата енергия, и по този начин и скоростта на реакцията.“ – казва Флеминг.

Преди години учените не са разполагали с технологии, необходими за разглеждането на тази реакция, която продължава едва няколко милисекунди. Днес нещата са различни и учените провеждат изследвания с ядрения ускорител в лабораторията Ръдърфорд Апълтън, Англия.

Присъединяват се учени и от университетите в Берлин и Токио и наблюдават как лекият мюоний и тежкият бром формират временна връзка. Вибрацията във връзката намалява общата енергия на структурата BrMuBr, което означава, че дори когато се повишава температурата не остава достатъчно енергия, за да се забележи ускорение във времето за реакция.

Учените наблюдават вибрационна връзка при реакция на мюоний и бром, но предполагат, че това може да се наблюдава и при други взаимодействия между леки и тежки атоми, където се предполага, че се намесват силите на Ван Дер Ваал.

Изследванията потвърждават наличието на вибрационна връзка, която би трябвало да бъде включена в списъка с химични връзки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *