Озоноразрушаващите химикали се увеличават

Нивата на озоноразрушаващите CFC химикали в атмосферата мистериозно се увеличават и учените нямат представа защо.

Забранените в цял свят с Протокола от Монреал през 1987 г. заради своите способности да разрушават озоновия слой на Земята, хлорофлуоровъглеродните или фреоните (CFC) се радват на мистериозно “завръщане”. През последните години нивата на CFC в атмосферата са се увеличили внезапно и необяснимо. Сега учените се мъчат да определят източника на проблема. Изследователят Стивън Монтска от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) в САЩ е открил първи тази необичайна тенденция.

“Занимавам се с темата от 27 години и това е най-изненадващото нещо, което някога съм виждал”, каза той пред Guardian. “Направо бях шокиран. Сега се правим на атмосферни детективи, опитвайки се да разберем какво се случва и защо”.

Необяснимият ръст на CFC може да причини сериозни екологични щети.

“Ако тези емисии продължават да растат необезпокоявано, те имат потенциал да забавят възстановяването на озоновия слой”, заяви ръководителят на Програмата за околната среда на ООН Ерик Солхайм. “Следователно е от решаващо значение да определим точните причини за тези емисии и да предприемем необходимите действия”.

След като изследваха няколко възможни обяснения, сега учените предполагат, че новото “производство” на CFC се случва някъде в Източна Азия. Най-голям ръст се наблюдава при CFC-11 – вторият най-увреждащ химикал. Възможно е разследването да доведе до спиране на производството на CFC още преди да бъде определен точния източник.

“Имам чувството, че ще разберем доста бързо какво точно се случва – и че ситуацията ще бъде коригирана”, каза Монтска. “Някой, който може би прави това целенасочено, ще осъзнае, че му се обръща внимание, и ще спре”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *