Квантов компютър синтезира молекула

Инженерите на Google постигнаха повратна точка в квантовите изчисления – те създадоха първата абсолютно измерима квантова симулация на молекула водород. Новината разкрива потенциала в квантовите тайни, скрити в химичните процеси.

Подобни операции често са невъзможни за класическите компютри, или отнемат изключително дълго време. За изчисленията за енергията на нещо като пропана например (С3Н8) е необходим суперкомпютър и 10 дни. За да завърши симулацията, квантовият софтуерен инженер на Google Раян Бабуш си партнира с учени от университети като Харвард, Лорънс Бъркли и университета в Лондон.

Химическите реакции са квантови по природа, тъй като формират състояния на високо преплетени квантови суперпозиции. С други думи, състоянието на всяка частица не може да бъде описано индивидуално от другите, и това поражда проблеми при компютри, работещи с бинарни стойности от 1 и 0.

Универсалният квантов компютър на Google използва кюбити – бит, който може да бъде в състояние на суперпозиция, представлявайки едновременно и 1 и 0. Компютърът използва моделираща система от последно поколение, която имитира невронните мозъчни връзки на квантово ниво.

Първа симулация на молекула, направена от квантов компютър-2

След сравнение на резултатите от симулацията с реално отделената енергия от водородната молекула, графиките съвпадат почти напълно.

Според Бабуш преминаването към квантово симулирана и предсказуема химия може да модернизира областта в драматична посока и примери, за които днес не можем и да си помислим, и всичко това да е само върха на айсберга. Това е едва първата стъпка от моделирането на реалността, а приложенията са безкрайни – по-добри батерии, пластична електроника, нов вид материали и дори решаване на глобални проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *