Първо сравнение на два квантови компютъра

За първи път в историята на квантовите изчисления бяха сравнени възможностите на два квантови компютъра с различно техническо изпълнение.

Учените от университета в Мериленд и специалистите на IBM проведоха серия експерименти, чрез които да сравнят производителността на двата квантови компютъра. И на двете квантови устройства стартират еднакви задачи, като след завършване на всеки отделен етап на теста се избира победител.

Квантовият компютър на IBM се оказа значително по-бърз от компютъра на Мериленд и демонстрира над 1 000 пъти по-бързо изпълнение на задачите. То тук има една съществена разлика. Въпреки своята преднина в скоростта, квантовият компютър на IBM показа твърде голям процент за грешни изчисления. Компютърът на Мериленд дава верен отговор в 77,1% от случаите, докато устройството на IBM дава верен резултат при едва 35,1% случаите. В това съотношение между скорост и точност така и не става ясно кой е по-добрият.

Интересното в случая е, че двете квантови устройства се базират на съвсем различни технологии. Мериленд използва йони на итербий, контролирани с помощта на фини лазерни пулсации и електромагнитни полета. IBM от своя страна използва пет малки елемента от свръхпроводящ метал, които се управляват чрез електромагнитни полета.

„Дълго време не можехме дори да си помислим да сложим два квантови компютъра с 5 кюбита един до друг и да ги сравним. Това което направихме днес е ясен знак, че квантово-изчислителните технологии вече съзряват.“ – Simon Benjamin, физик от Университета Оксфорд

Изследването не дава ясна представа кой тип технология има предимство, но със сигурност дава някои насоки към това как трябва да се разработва софтуер за квантови машини. Спецификата на архитектурата на квантовите компютри изглежда ще бъде от ключово значение за бъдещето на тяхната производителност и ефективност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *