Паяците пият ли вода?

Повечето паякообразни, или арахниди, се нуждаят от вода всеки ден, като в естествената им среда, набавят живителната течност от различни източници – като кондензирали капчици по растения и повърхности. Ако гледате паяк за домашен любимец, е добра идея да му осигурите източник на вода – капачка от бутилка, напоена гъбичка с вода за по-малките видове или малка чинийка за едрите екземпляри.

Градски мит е че паяците живеят в канализацията. Когато откриете паяк близо до душа или покрай сифона на ваната, това е защото мястото е добър източник на вода. Но често там те намират смъртта си, заради гладките повърхности лесно могат да се удавят.

Различните видове използват различни методи за утоляване на жаждата. За повечето видове е характерно да изяждат своята паяжина рано сутрин, която се е напоила с влага от въздуха. Пустинните видове например, покриват входа на бърлогата си с тънък слой копринена паяжина, която рано сутрин кондензирана малки капчици. Така с помощта на своите щипци обират кондензиралите капчици вода към устата си. Някои видове дръзнат да пият вода направо от водоеми.

От друга страна, Черната вдовица например, никога не пие вода, вместо това, тя си набавя течностите като изсмуква соковете на жертвите си. 😯

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *