Пчелите могат да учат нови умения едни от други

Малките работливи приятелчета, също като някои примати и птици, могат да си служат с „инструменти“. Това е забележително, като се има предвид големината на мозъка на една пчела.

От години учени провеждат изследвания върху примати, гарвани и папагали, като се изненадват колко умни са всъщност животните. Когато започват изследванията с пчелите, никой не предполага, че те са способни да взимат интелигентни решения. Предизвикателството да разбере дали пчелите могат да действат като интелигентни същества, се пада на Ларс Читка, от университета Куин Мери, Лондон. Въпросът който той си задава е, „Могат ли пчелите да изпълняват задачи, които са също толкова впечатляващи като при експериментите с гарвани?“.

Екипът на Читка показва, че пчелите не само могат да се научат да издърпват връв за да си получат наградата, но те могат да научат този нов трик от други пчели, въпреки че не са имали предишен опит с подобна задача. Изследването контрастира на разбирането, че големият мозък е необходимост за придобиването на нови знания и умения. Същото нещо споделят и учените, които поставят птици пред подобни и много по-сложни когнитивни предизвикателства.

Учените отбелязват, че така поставена задачата с издърпването на връвта, не представлява точно използване на инструмент. За да говорим за използване на инструмент, връвта не трябва да е вързана за цветето. Но това, че по-голяма част от пчелите разбират какво трябва да направят за да достигнат наградата, е голяма изненада за много учени. А способността им да предават наученото на други пчели, е дори повече от впечатляваща.

Това може да обясни и първичната форма на култура при пчелите – способността им да учат и разбират; да знаят къде са другите, какво правят; и да експериментират по свой начин. Насекоми, които могат да предават знание едни други, необходимо качество за развитието на култура, обикновено присъщо на хората.

Интересно е да се види, че пчелите имат такъв капацитет, как пчелите от експеримента, почти 300 на брой, разпространяват знанието за дърпането на връвта сред останалите членове на колониите. Според Читка, това може би означава, че насекомите не са чак толкова умни, а че културните феномени зависят от сравнително елементарни и първични механизми в нервната система.