Пчелите са изненадващо добри в математиката

Медоносните пчели знаят нещо за нищото – разбират сложната математическа концепция за нулата.

Нулата е изключително трудно понятие за разбиране. Количествата на нещата – независимо дали са кошнички с плодове, общности от хора или дървени трупчета – са жизненоважни за нашето ежедневие. Но концепцията за ‘нищо’, доколкото се отнася до мозъка, е много по-различна от тази за ‘нещо’.

Хората трудно се справят с тази концепция. Но способността ни да схванем нулата като отделна числена стойност е жизненоважна част от съвременната математика, инженерни постижения и технологии. През последните години научихме, че и други животни са развили разбиране за нищо. Няколко вида нечовекоподобни примати и птици, като маймуната резус и африканският сив папагал, могат да идентифицират ‘нищо’ като ‘нещо’. И според доклад, медоносните пчели очевидно, принадлежат към този клуб на математиците.

Вече знаем, че пчелите не са глупави. В предишни изследвания учени са установили, че жилещите ни приятели имат интелектуална способност да броят и разграничават предмети в количества до четири. Това вече е доста впечатляващо за един вид, който има много по-малко неврони в мозъка си, отколкото всяко друго животно с подобни математически умения. В това ново проучване учените от университета RMIT в Мелбърн, Австралия искали да разберат дали пчеличките също могат да докажат разбирането си за нула като количествена стойност. Екипът бил изненадан да установят, че пчелите в действителност могат да разграничат стойността на единица от нулата с умерен успех и този успех се увеличава, когато по-високи стойности се сравняват с нула.

Знаете ли защо пчелите строят восъчните пити в шестоъгълни форми? Отговорът на този въпрос може да се разглежда за още едно доказателство, че пчелите са добри математици.

За да поддържат интереса на пчелите за преброяване, което си е доста скучна задача, изследователите използват захарна вода като награда. Те учат пчелите, че при представянето на карти с различни символи, захарната вода ще седи зад картата с най-малко символи. Пчелите разбират това и винаги летят до картата с най-малко символи. След това изследователите представят друг комплект от две карти: този път едната без никакви символи, а другата само с един или два символа. Когато преценяват между нула или едно, пчелите предпочитат картата без символи, което означава, че разбират концепцията за ‘нищо’; че ‘нищо’ е по-малко от едно или две. Като цяло пчелите се справят още по-добре когато трябва различават нула или нищо от по-големи числа като четири или пет, което показва, че те разбират как работи числовата скала и къде се намира нулата.

Защо това откритие е толкова интересно? От еволюционна гледна точка, хората и пчелите са се развили отделно и много различно – пчелите са развили мозък с далеч по-малко неврони. За сравнение една пчела има по-малко от 1 милион неврона, а човек разполага с 86 милиарда. Въпреки това и двата вида развиват способността да разграничават ‘нищо’. Това може да означава, че този тип математика може да е фундаментална за животните. Но как тези същества с толкова малко неврони в мозъка си разбират тази сложна математическа концепция, учените все още не разбират напълно. Но проучвания, направени с птици примати, показват, че група от неврони в мозъка може да са отговорни за тези числови разбирания. Тези клетки реагират по различни начини в зависимост от броя на представените компоненти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *