Перфектната коледна елха

Безспорно светлият празник не би бил същия без украсената елха. Елхата е най-популярният символ на Коледа, засенчвана само от самия Дядо Коледа.

Хората прекарват дни в търсене на перфектната елха, мерят се холове и антрета, преравят се доста рехави елхички, докато най-накрая победоносно вкъщи се занася перфектната елха. Дали обаче някой се замисля за живота й, преди да стане бляскаво украшение? И какво означава перфектна елха изобщо?

Професор Джон Фрамптън от университета в Северна Каролина, експерт по най-разпространения сорт коледни елхи (Abies fraseri), се е заел с тежката задача да създава перфектни коледни елхи. Според него, перфектно изглеждащото дърво има конусовидна форма, висока гъстота на игличките и клоните, както и дълъг живот, за да се запазят игличките върху дървото, а не по пода. Фрамптън работи с производители на елхи, за да им помогне да подобрят дърветата си.

Коледната елха се нуждае от 6 до 10 години, преди да стане подходяща за нечий дом. Дърветата обикновено се засаждат в плантациите когато са на поне 2-3 години, дотогава се отглеждат в парници. Причината за това е, че елхичките нямат защита към плесен, наречена phytophtora (от гръцки – „унищожител на растения“), която може да разяде корените на растението. Така засадените елхи може просто да загинат.

Фрамптън изучава дузини други иглолистни видове, за да намери поне един, резистентен към плесента, и намира един японски вид, който обаче няма добър външен вид. Затова Фрамптън решава да вземе назаем корените на японската елха. Техниката е отдавна използвана в растениевъдството – присаждане. Това обаче е трудоемко и скъпо, затова се прибягва към генетично модифициране, за да може всяка елха да си намери дом за Коледа. Това обаче все още е в процес на тестове, тъй като генното модифициране на елхи не е приоритет пред ядивните растения.

Друг аспект, на който се обръща внимание, е колко здраво е дървото и устойчиво на атмосферни влияния. Фрамптън открил, че най-масовият вид елхи Abies fraseri, вече не изсъхва бързо поради адаптивността си към влажния и студен климат, което ги прави идеални за украса.

[quote]Чрез изследване на ДНК се установил гена, който активиран, придава на растението устойчивост към гъбички и плесен. Фрамптън е оптимист, че един ден всяко дърво ще бъде защитено.[/quote]

„За да видим как едно дърво расте, са ни необходими шест или осем години. Има и още доста знание и технологии, които да бъдат развити, преди да можем масово да отглеждаме перфектните коледни елхи.“ – казва Фрамптън.

Проблем за елхите се оказват именно тези поне шест години, за които да израстат. Частна компания в Бразилия вече е открила решение на това. Чрез генно инженерство, те са намалили времето за растеж на дърветата си от 7 на 5 години. Опитите са провеждани с евкалиптови дървета, но е само въпрос на време да се стигне и до коледните. Чрез съкращаване на времето за растеж ще се намали и себестойността на елхите.

В Дания, която е най-големия износител на елхи за Европа, от 10 години провеждат тестове с генетично модифицирани елхи. От Копенхаген използват семена от най-добре изглеждащите елхи, т.е. всички елхи са генетично идентични, подобно на бананите. Тестовете и разработките по създаването на перфектните елхи се очаква да приключат след 5 години.

Малко научна фантастика

Учени от университета Кеймбридж отиват дори още по-далече. Те решават, че елха, която е устойчива на гъбички, плесен, атмосферни влияния и безводие, и не изсъхва, не е достатъчно – елхата трябва и да свети.

Учените от доста време произвеждат светещи бактерии, че и животни, тъй като това е най-лесният индикатор за успешно пренесен друг ген. Обикновено се използват гени от светулки или медузи, и до момента има светещи мишки, маймуни, дори и котка, а в САЩ по магазините се продава светеща зеброва рибка, която свети в червени, зелени, жълти и оранжеви ивици.

От Кеймбридж използвали гени от морска бактерия, наречена Vibrio fischeri. Тази бактерия свети със синя светлина, и учените са успели да използват гените й върху бактерии E coli, като резултатът е смайващ – бутилка с тези светещи бактерии може да се използва за светлина при четене. Учените дори открили как да променят цвета на светлината, добавяйки други флуоресцентни протеини. Така освен в синьо, бактериите могат да светят и в зелено и дори червено.

Според направените изчисления, ако тези светещи гени се добавят към коледна елха, едва 0.02 процента от енергията, абсорбирана за фотосинтеза, ще е необходима за захранване на светлината на растението, която ще бъде ярка колкото улична лампа. Чрез добавяне на допълнителни протеини, дори е възможно да се направи така, че яркостта и цвета да се променят през различните части на деня. Яко а?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *