Перфектната усмивка!

Усмивката – тя води двама млади към върхове и звездопади…“

Усмивката е най-лесния начин да подобрим настроението си – дори и усмихнати насила, постепенно започваме да се усмихваме наистина. Работата на мнозина изисква усмивка, и е хубаво просто да сме усмихнати, защото нищо не стопява ледовете по-бързо от сърдечната усмивка. Но какво казва науката за усмивките?

Вече има научна рецепта за перфектна усмивка. Учени от университета в Минесота решават да открият определението за хубава усмивка. Това може и да ви накара да се подсмихнете, но за много хора с парализа или други медицински проблеми, невъзможността да се усмихват води до проблеми в комуникацията, безпокойство и депресия. Дори и най-намръщеният човек от време навреме се усмихва. Новото проучване цели да помогне на лекарите, извършващи реконструктивни лицеви операции и рехабилитации – по-пълноценното разбиране за усмивката ще помогне тя да не се превърне в гримаса.

За начало, учените с помощта на художник създават 27 различни усмивки на компютърно анимирано лице. Различните вариации включват ъгъл, ширина, видимост на зъби и степен на кривина. След това учените питат 802 посетители на щатския панаир да оценят усмивките по тяхната ефективност, искреност, приятност и емоционална изразеност (гняв, задоволство, погнуса, страх, щастие, тъга или изненада). Важно е да се отбележи, че ширината на очите на модела не се променят на снимките, което води до „неприятни“ усмивки.

Така откриват, че колкото по-малко – толкова по-добре. Широката усмивка предизвиква бръчки около очите, но при проучването очите не са променяни, тъй като технологиите за реконструкция на тази област са доста ограничени към момента. Затова, ако имаме пълен контрол върху лицето си, „усмихваш ли се, хубава си ти“!

После създават таблица, илюстрираща най-добрите усмивки. Оказва се, че хубавата усмивка е комбинация от различни фактори. Лекарите са склонни да смятат, че важи правилото – колкото повече, толкова повече. Това обаче не е съвсем вярно. При проучването усмивки с къса до средна ширина са най-популярни. Широките усмивки са най-нежелани, ако са в комбинация с голям ъгъл и много показани зъби. Усмивки със среден по големина ъгъл са по-популярни, докато V-образните дори плашат хората.

Но изследователите са разделени относно показването на зъби, когато се усмихваме. Според проучването отворената уста лесно може да се сметне за знак на страх или задоволство – двете най-ниско оценени усмивки разкриват най-много зъби. По-добре да прикрием зъбите или да покажем малко от тях.

Учените също така изследват времето за усмивка и асиметрията. Така леката асиметрия се оказва приятна за окото, отколкото абсолютно симетричната усмивка. Вероятно асиметрията кара хората да възприемат усмивката за искрена. Ако обаче двата края на устата не се синхронизират до 125 ms, хората се чувстват странно.

Подобни изследвания могат да помогнат и в психологията и компютърните графики. Особено при анимацията на лица. Учените се надяват бъдещи проучвания да включат и бръчките около очите, за разкриване на най-добрата възможна усмивка. А дотогава – усмихвайте се – „усмивката, със свойта нишка лека, човека тя привързва към човека!“

  1. Нямаше да е лошо и да ни покажат на една картинка всички изследвани усмивки, за да видим кои са тези най-хубави 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *