Пияни от любов или просто – окситоцин

„Пияни от любов“ – това не е само поетичен израз.

Любовта се свързва с повишено ниво на хормона окситоцин, наричан още хормон на любовта, чийто ефект е много подобен като този на алкохола. Оказва се също, че окситоцинът има и странични ефекти. Окситоцин се освобождава по време на раждане и помага на майките да изградят връзка с децата си. Нивата на хормона се повишават по време на целувки и други романтични преживявания, и той помага за повишаването на емпатията и доверието.

Начина, по който окситоцинът работи, потискайки префронталната и лимбична кора, може да се сравни с ефекта от алкохола. Връзката между двете вещества вече е направена при разработката на лекарство за изтрезняване от доктор Иън Мичъл от университета в Бирмингам.

„Това е област, която се струва да се изучава, затова сравнихме резултати от проучвания и върху алкохола, и върху окситоцина, и бяхме изненадани от невероятните прилики между двете.“ – казва Мичъл.

Двете вещества изглежда активират различни рецептори в мозъка, но предизвикват общи ефекти върху GABA трансмитерите в префронталния лоб и лимбичните структури. Тези нервни системи контролират начина, по който възприемаме стрес или безпокойство, особено в социални ситуации като интервюта, или покана за среща. При наличие на съставки като алкохол или окситоцин, тези ситуации могат да се окажат по-малко плашещи.

Необходимостта от „течен кураж“ за да поканим любезно някого на среща, обаче, може да доведе до пиянско игнориране на „не“ за отговор. Същото може да се окаже вярно и за окситоцина.

Доброволци, приемали окситоцин през носа при лабораторни тестове, не загубили способността си да вървят в права линия и да говорят, без да фъфлят, но станали по-агресивни, по-склонни да поемат рискове и дори по-ревниви. Така, освен, че окситоцина е универсалното лекарство, което ни кара да искаме да прегърнем целия свят, той може и да направи приемащите го по-склонни към дискриминиране, на онези, които не са част от кръга им.

„Не смятаме, че един ден окситоцинът ще се използва като заместител на алкохола. Но е много вълнуващо от неврохимична гледна точка, как някой ден може да използваме окситоцин за лечение на психологически състояния.“ – доктор Мичъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *